Crisisupdate: "Hoge gasprijzen werkten flink door in EPEX-prijzen"

De aanvoer van pijpleidinggas was deze week stabiel, LNG komt nog altijd voor dikke prijzen deze kant op en steenkolen zijn helemaal terug in beeld. De gasprijs zat deze week in de lift, de onduidelijkheid over verplicht afschakelen is niet weggenomen en dus is er alle reden om een en ander weer op een rijtje te zetten in deze crisisupdate.


De gasprijs voor 'winter 2022' de afgelopen drie maanden tot en met 23 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele prijzen.  

AgroEnergy blikt zoals gewoonlijk terug op de energieweek. Men spreekt van een 'steenkolenrevival', veel vraag naar LNG (al komen minder welvarende Aziatische landen inmiddels vanwege hoog opgelopen prijzen niet meer helemaal mee in de concurrentiestrijd) en over het doorwerken van de hoge gasprijzen in de EPEX-elektriciteitsprijzen.

Mits er geen grote, onverwachte wijzigingen in het gasaanbod zijn, schatten de specialisten voor de komende week een daggasprijs in van ca. 125 €ct/m3. Hoge onbalansprijzen vanwege het weer sluit men ook niet uit. Lees hier de hele update. 

AgroEnergy wijst er verder op dat de Nederlandse overheid tijdelijk de btw op energie verlaagt van 21% naar 9% op de leveringstarieven van stroom, gas en warmte. Met deze verlaging wil de overheid de gevolgen van de stijgende energieprijzen verzachten. De verlaging duurt van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Lees hier meer over wat dit precies betekent.

Minister Jetten sprak met de vaste Kamercommissie Energie, maar kon geen duidelijkheid geven, zo stelt Glastuinbouw Nederland in een ledenbericht. Of de glastuinbouw, mocht er sprake zijn van een hoger gascrisisniveau dan fase 1, verplicht haar gasgebruik moet afschakelen, is niet duidelijk. Uitsluiten doet de klimaatminister het niet.

Op sociale media opperde duurzaamheidsadviseur Ronald Schilt na gesprekken met telers het idee om Moederdag op te schuiven naar juli. Onder het bericht, dat wij ook in onze terugkerende crisisupdate opnamen, barstte discussie los. De Ondernemer vroeg Ronald en Marcel van Tol, één van de telers waarmee de duurzaamheidsadviseur sprak, of het écht een goed idee is. Lees hier meer. 

Het Financieele Dagblad schrijft over een waarschuwing van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat de Europese Unie waarschuwt voor een dichte Russische gaskraan. Daarop moet men zich voorbereiden. 

Als we nog even de brug slaan van energie naar economie dan komen we nog het volgende bericht tegen.

Nu.nl schrijft dat in economische kringen hier en daar wordt gevreesd voor een nieuwe eurocrisis. Experts zeggen echter tegen het nieuwsmedium dat de kans op een nieuwe crisis klein is, en wel dankzij de hoge inflatie. Lees hier meer. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven