Fotoreportage Finse supermarkten

Begin juni bezocht Pieter Boekhout enkele supermarkten in Finland. Hij maakte daar een fotoreportage van.

Maar allereerst wat algemene info: Finland ligt in het noorden van Europa en heeft landsgrenzen met Zweden, Noorwegen en Rusland. Het wordt van Estland gescheiden door middel van de Finse Golf. Finland behoort tot Scandinavië en men kan er met de euro betalen. Vanaf de dertiende eeuw gaat het land deel uitmaken van Zweden en het zou onderdeel van Zweden blijven tot het begin van de negentiende eeuw toen Rusland het land binnenviel. Op deze manier werd de tsaar van Rusland Groothertog van Finland. Nu spreken nog ongeveer 300.000 Finnen Zweeds als primaire taal en 40.000 Russisch.


Finse nieuwe aardappelen voor 16,49 per kg

In 1917 brak er in het land de Februarirevolutie uit en verklaarde het land zich onafhankelijk. In 1918 werd de eerste koning van Finland gekroond die enkele maanden nadien alweer aftrad en sindsdien is Finland een republiek. Ondanks het feit dat Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere malen door Rusland is aangevallen heeft het altijd zijn onafhankelijk weten te bewaren. Op een paar standbeelden na en een Russisch orthodoxe kerk hebben de Finnen alle Russische sporen uit het verleden minutieus weggewerkt. De meeste inwoners van het land zijn werkzaam in de dienstensector. De belangrijkste handelsproducten van het land zijn metaal, hout en papier.

Finland (Fins: Suomi) heeft 5.571.665 (2020) inwoners. De hoofdstad is Helsinki, en de op een na grootste stad en stedelijk gebied is Tampere, dat ongeveer 180 kilometer ten noorden van Helsinki ligt. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd; in werkelijkheid zijn er ongeveer 168.000 meren.


Del Monte bananen voor 78 cent/kg

De levensmiddelendetailhandel in Finland wordt beheerd door twee detailhandelsgroepen: S Group en K Group. Vanaf 2020 heeft de S Group het grootste marktaandeel met ongeveer 46 procent van de Finse levensmiddelendetailhandel. Het aandeel van de K Group, ook wel Kesko genoemd, bedraagt ​​circa 36,9 procent. De derde grootste speler in de Finse levensmiddelensector is Lidl. De Duitse discount-supermarktketen betrad de Finse retailmarkt in de vroege jaren 2000 en in 2020 is Lidl erin geslaagd om bijna een tiende van de Finse retailwinkelruimte te verwerven.

Verdeling retail in Finland

Ik bezocht 2de week juni de volgende supermarkten:

  • K-Market
  • K-Supermarket
  • Lidl
  • Prisma
  • S-market

Bekijk de fotoreportage

 

meer artikelen over Finland
Kasareaal in Finland is al jaren stabiel
"Vertical farming is niet het toverwoord"
Finse consument houdt van lokaal geteelde groenten


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven