Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Hulst, Bayer:

"Bij schraal en droog weer ligt spint op de loer"

Tholen - De aanstaande weersverandering heeft effect op ziekte- en plaagdruk. Om te beginnen met de draaiende wind. We hebben veel oostenwind gehad. Dat betekent schraal en droog weer en dan ligt spint op de loer. Wat dat betreft is een westenwind prettiger. De plaagdruk wordt verder versterkt door het uitdrogen van eitjes van de spintroofmijten door dat droge/schrale weer. De roofmijt populatie is meer gebaat bij wind uit het westen. Jan Hulst, Crop Advisor bij Bayer: "Spint is lastig om te sturen in het voorjaar. We zien gelukkig positieve resultaten van Cantack. Die dood de spint af en de dag erna kan er weer prima geoogst worden. De veiligheidstermijn van dit middel is kort en is 100% veilig voor biologische bestrijders."

Normaal gesproken geeft een droog klimaat minder schimmeldruk. Jan zag door de lagere stookactiviteit in de kas dat het klimaat vochtiger en kouder was dan andere jaren. De schimmeldruk wordt daarmee verhoogd. Jan: "Waar de telers standaard met Luna Privilege, Teldor of Flint aan de slag gaan zien we gelukkig een steeds grotere acceptatie van middelen als Serenade. Doordat het aantal chemische middelen steeds verder wordt teruggeschroefd, zijn telers meer en meer aangewezen op biologische middelen. Je kunt je voorstellen dat telers daaraan moeten wennen. Onze breedwerkende fungicide Serenade laat in ieder geval een goede effectiviteit zien tegen fusarium, echte meeldauw en Botrytis."

Veranderend weer is niet alleen maar positief voor alle ziektedruk. Jan roept telers op om alerter te zijn op wegvallende planten. "Dit is niet altijd pythium, maar het kan ook phytophthora of fusarium zijn. Bij een verkeerde middelenkeuze sta je in plaats van 1-0 al gelijk met 2-0 achter."

Perzikluis
Even los van de weersverandering, houdt een nieuw genotype van de perzikluis de gemoederen van paprikatelers bezig. Bayer is actief op zoek naar de gevoeligheid van deze plaag, met andere woorden, welke middelen laten enige vorm van resultaat zien en wat kan men daar tegenover zetten. "Jarenlang hadden de telers hier voldoende goede oplossingen voor. Nu is dat niet meer zo eenvoudig en is perzikluis een grote uitdaging geworden. Het onderzoek is in volle gang om hier een oplossing voor te bieden."

"Ook al zijn er acht of negen middelen beschikbaar tegen bladluizen, deze zijn verdeeld over vier resistentiegroepen. Dit is normaal gesproken al een knelpunt, maar van de beschikbare middelen zijn er slechts twee veilig voor Orius. De uitdaging in het bestrijden van de perzikluis is om Orius te sparen. Orius is onmisbaar in de strijd tegen trips. Trips is sowieso geen graag geziene gast in de kas, maar tot oktober moet je er alles aan doen om die niet (te veel) in de kas te hebben om het beheersbaar te houden. Eindigen zonder trips is ook een pre om het nieuwe seizoen zo schoon mogelijk te beginnen."

"De sector is gebaat bij meer vrijstellingen", bepleit Jan. "Wat er nu beschikbaar is, blijkt niet toereikend te zijn. Onze biologische insecticide Flipper doet wel een goede gooi dankzij zijn contactwerking. De uitdaging ligt hier vooral in het goed kunnen raken van de plaag. Het is een utopie om te denken dat je 100% kunt raken. Als er 20-30% overblijft, hoop je dat de luisbestrijders het weer overnemen. Zij moeten de balans zien te bewaren en de middelen moeten er zijn ter correctie."

Rupsen
Tot slot waarschuwt Jan voor de opmars van rupsen in vruchtgroenten als paprika en in gerbera’s. "Let op dat ze niet te veel voet aan de grond krijgen. Wees er op tijd bij, start bij het zien van de eerste vraat en spuit de Bt’s (Bacillus thuringiensis) als Xentari goed onderdoor in het gewas. Rupsen zijn goede verstoppers en moeilijk te bereiken."

Voor meer informatie:
Jan Hulst
Bayer
Tel.: +31 (0)6 2783 0503
jan.hulst@bayer.com
agro.bayer.nl