Peter Lexmond, Meteor Systems

"Teeltsystemen worden steeds diverser en specifieker"

Tholen - Als toeleverancier van teeltsystemen ben je erop gefocust teeltsystemen te ontwikkelen die gewassen optimaal in productie laten komen. En die productie wordt door veel factoren beïnvloed, zo weet Peter Lexond van Meteor Systems. Samen met hem laten we een aantal teeltsystemen de revue passeren.

Noord-Amerika
Tot een aantal jaren geleden werden in Noord-Amerika aardbeien eigenlijk alleen geteeld in Californië. Dat gebeurde in de vollegrond. In Amerika zijn er, net als in andere delen van de wereld, steeds minder toelatingen om het gewas te beschermen tegen ziektes en plagen. Het is daarom bijna niet mogelijk om in Californië nog aardbeien te telen op die traditionele manier.

Een kas is een beschermende omgeving en dat creëert een lagere ziektedruk. Bovendien is het klimaat én dus ook het gewas goed te sturen. In Ontario, Quebec en Ohio worden steeds meer aardbeien geteeld. Peter: "Amerikanen weten heel goed dat wij in Nederland de ervaring en kennis hebben opgedaan. Wij kunnen de aardbeientelers de optimale oplossing bieden. En dat geldt voor alle stadia van dit gewas. Boem Berry Farms in Ontario is daar een voorbeeld van. In 5 jaar tijd zijn ze opgeschaald naar 30 hectare. En er liggen al plannen klaar voor de volgende uitbreiding."

Vertical farming
Door de snelgroeiende CEA-sector (Controlled Environment Agriculture) worden gewassen steeds vaker geteeld in een gecontroleerde omgeving door op technologie gebaseerde methodes. Indoor teelt en vertical farming zijn goede voorbeelden. Meteor Systems was al bekend met drijvers voor het telen van sla en kruiden op water, maar vijvers in de kassen vragen om een ander teeltsysteem dan in een standaard kas of vertical farm. Daar wordt het gewas immers niet op drijvers gezet, maar op tafels, goten of vloer. Voor ieder systeem heeft Meteor geoptimaliseerde hardware om het maximale uit de gekozen teeltstrategie te halen.

Cannabis
Een andere ontwikkeling waarin Meteor een rol van betekenis is gaan spelen is in de teelt van (medicinale) cannabis. Na de legalisatie van de cannabisteelt in Canada, barstte het daar los. Heel veel kassen zijn gebouwd en/of ingericht voor de cannabisteelt. Peter: "Eigenlijk ging het te hard. Een groot aantal is weer teruggeschakeld naar andere teelten. Dat is jammer. Gelukkig zijn er een aantal goede, solide bedrijven die het telen van cannabis in de vingers hebben, overgebleven. Zij hebben goed naar de plant gekeken en benaderden de teelt planttechnisch. En stap voor stap, zonder direct in het diepe te springen, hebben zij zich ontwikkeld tot professionele cannabis producenten."

Meteor Systems heeft samen met Wageningen WUR drie jaar onderzoek gedaan. Ze hebben de do’s en don’ts in het telen van cannabis ervaren. Natuurlijk is teeltstrategie een onderdeel. Vlak het belang van geschikte rassen ook niet uit. "De teelt in een indoor ruimte is echt iets anders dan in een kas waar zonlicht is. Niet iedere variëteit is geschikt voor de teelt in een kas. Daar ligt een taak voor de veredelaar. Wij zijn goed in andere dingen. Tijdens die onderzoeken hebben we gezien dat de cannabisplant, en dus ook de teelt, dichtbij die van rozen en tomaten zit. Daar hebben we veel van geleerd. Eén daarvan is dat het telen van cannabis op goten de beste resultaten oplevert. De plant beweegt niet, waardoor de biologie standhoudt en het meest gunstige klimaat is te creëren."

Snijbloemen
Last but not least heeft Meteor een staat van dienst hoog te houden in de snijbloementeelt. De meeste systemen van Meteor worden geplaatst in de rozen, gerbera’s en anthuriums. Ieder jaar ontvangen ze hier wel opdrachten voor. Onlangs is in China nog een project van 20 hectare rozen afgerond.

China
Over China gesproken. Meteor heeft een eigen entiteit in China. Peter: "We zijn niet afhankelijk van andere partijen. We hebben eigen oren en ogen in de markt. We zijn dus onderdeel van China. Dat voelt goed en werkt prettig."

In China gebeurt veel. De tuinbouw is in beweging op zowel low-, mid- als hightech. Over vijf jaar zal Tuinbouw Nederland volop bezig zijn met de hightech markt. Daar is veel te doen.

Meteor probeert zoveel mogelijk om grondstoffen uit China te halen, daar te produceren en de goten te walsen. "Onze collega’s volgen het hele traject nauwkeurig. Controle, controle en nog eens controle. We doen het goed. Door vanuit China te produceren kunnen onze klanten besparen op transportkosten en invoerrechten. Dat is fijn.”

Voor meer informatie:
Meteor Systems Breda
Minervum 7081
4817 ZK Breda
+31 76 504 28 42
info@meteorsystems.nl 
www.meteorsystems.nl 

Meteor Systems Canada
419 Seacliff Drive East
Leamington, ON N8H 3V7,
+1 519 324 9900
info@meteorsystems.com 

Meteor Systems China
No. 668 Shenchang Road B67, Guanjie Building,
201100 Minhang District Shanghai
info@meteorsystems.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven