Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Meer olieproductie, maar teleurstelling doet toch prijs stijgen

De gasprijs mag uiteindelijk dan niet echt gereageerd hebben op de gasafsluiting door Rusland eerder deze week, er is wel degelijk sprake van een probleem. Dat stellen specialisten van energiehandels-platform Powerhouse in een nieuwe analyse. Ook AgroEnergy blikt terug op een in ieder geval qua berichtgeving roerige energieweek. In deze crisisupdate brengen we beide analyses onder de aandacht.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 2 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Bekijk hier de actuele prijzen. 

AgroEnergy spreekt van een week die in het teken stond van 'actie en reactie' rondom sancties. Naast nieuws over GasTerra worden ook kleine energiecontracten in Denemarken en Duitsland door Gazprom niet uitgediend. Het gaat hier om respectievelijk 1,9 en 1,2 miljard m3 per jaar. In Nederland gaat het om 2 miljard kuub. Zolang het geen grote gascontracten betreft, blijft het bij speldenprikken die de markt goed lijkt op te vangen, stellen de analisten. Lees hier hun hele analyse. 

De vulling van de gasopslagen ging afgelopen week ongestoord door. Bij die vulling staat Powerhouse onder meer stil. Want hoewel de schade deze week mee lijkt te vallen, is er wel degelijk sprake van een probleem stelt men. Hoe gaan we de winter in? 

De specialisten van Powerhouse besluiten hun analyse als volgt: "De roep om de alomvattende oplossing wordt steeds sterker: het Groningenveld moet tijdelijk open. Dit is nog geen zekerheid... maar zou wel alle problemen oplossen. Politieke partijen zijn terughoudend, maar de druk is aan het toenemen." Lees hier de hele analyse. 

Mocht het zover komen, dat komt daar zonder twijfel kritiek op. Op de Waddeneilanden is er nu al teleurstelling, nadat bekend is gemaakt dat Nederland en Duitsland er gas gaan boren en daarvoor alles op alles zetten. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog spreekt bij Omrop Fryslân van een 'gelegenheidsargument', waarmee zij doelt op de wens van de Nederlandse overheid om minder afhankelijk van gasimport te worden. Nederland wil zelfs nog meer kleine gasvelden voor boring aanwenden. 

Ook over olie was genoeg te doen deze week. De OPEC+ gaat de olieproductie de komende maanden extra opvoeren om zo het aanbod te vergroten en de olieprijs te drukken. Daartoe heeft de OPEC besloten, meldt de NOS. De groep van tien olieproducerende landen heeft er met onder meer Rusland toe besloten.

Begin deze week zong al rond dat de OPEC+ de oliekraan verder wilde opendraaien. De oliemarkt reageerde daar prompt op en de olieprijs daalde met bijna 10 procent, van 124 dollar naar 113 dollar voor een vat. De markt rekende echter op een grotere productieverhoging, waardoor de olieprijs toch weer is gestegen

Tot slot een bericht via het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Minister Jetten werd in de Tweede Kamer gevraagd om een reactie op berichten over investeringen in Noord-Brabant in kernenergie uit gesmolten zout. De minister noemt het 'een mogelijke optie voor het toekomstige energiesysteem'.