Afkeuring en tips na nieuws over misstanden met arbeidsmigranten

Na een verhaal van vakbond CNV over misstanden met arbeidsmigranten, waarbij een teler en uitzendbureau betrokken zijn, ontstond een schokgolf in de sector. De teler reageert zelf hier. De gemeente Westland en Glastuinbouw Nederland reageerden inmiddels ook op de 'storm' aan berichtgeving nadat de vakbond de media zocht. Verder zijn er bij de WOS en door Glastuinbouw Nederland ook tips gedeeld voor telers om misstanden te voorkomen.

Afkeuring
Glastuinbouw Nederland reageert in de persoon van voorzitter Adri Bom-Lemstra. “Misstanden, zoals vandaag via Vakbond CNV naar buiten zijn gebracht, moeten met alle partijen die daar een bijdrage aan kunnen leveren, worden voorkomen en bestreden. De huidige situatie op de arbeidsmarkt maakt het nog belangrijker dat het kaf van het koren in de uitzendbranche wordt gescheiden.” 

Glastuinbouw Nederland keurt het niet naleven van de cao af. "De tijd is voorbij dat je als ondernemer bij het uitbesteden aan derden alles meteen goed hebt geregeld. Het blijkt dat je continu kritisch moet blijven en de uitzendende organisaties moet blijven controleren."

De berichtgeving bracht vanmorgen een schokgolf te weeg bij ondernemers in de glastuinbouwsector die denken dat zij de inzet van hun medewerkers goed hebben geregeld. 

De brancheorganisatie blijft benadrukken dat de glastuinbouwsector niet zonder internationale werknemers kan. Door de huidige situatie op de arbeidsmarkt wordt dat belang alleen nog maar groter. Essentieel is daarom dat ondernemers met een gecertificeerd uitzendbureau samenwerken waar de arbeidsvoorwaarden volgens de wettelijke regels zijn vastgelegd, want naast het uitzendbureau is ook de ondernemer als inlener hiervoor verantwoordelijk.

Aanpak
De Westlandse wethouder Pieter Varekamp van Mobiliteit en Economie zegt: “De glastuinbouw in Westland is een prachtige hightech sector met veel goede ondernemers. Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap, met een eerlijk salaris, goede huisvesting en passende voorzieningen. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor arbeidsmigranten. Zij zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de glastuinbouw en leveren en belangrijke bijdrage aan onze welvaart. Arbeidsuitbuiting is absoluut verwerpelijk en moet keihard worden aangepakt. Als gemeente zetten we daar samen met onze partners volop op in.”

Advies
Bij de WOS ook nog advies voor telers van Paul Q. van der Burg van de Arbeidsinspectie. "Er is geen zwarte lijst met malafide uitzendbureaus. Wat wij wel altijd adviseren aan de kwekers is met hun arbeidsmigranten in gesprek te gaan en te vragen: hoeveel krijg je van die 16 euro die ik betaal aan het uitzendbureau? Op die manier komen ze erachter of de uitzendkracht écht het minimumloon krijgt of dat er veel aan de strijkstok van het uitzendbureau blijft hangen." 

Ook Glastuinbouw Nederland maakt van de gelegenheid gebruikt tips te delen 'voor eerlijk werk voor een eerlijke beloning'. Lees ze hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven