“Het begon allemaal met het steken van een paar stekjes”, vertelt Marlies Veldhuijzen van Veldhuijzen Sierteelt in Waddinxveen. Dat is nu zes jaar geleden en inmiddels worden er bijna 1 miljoen stekken geproduceerd. Daarnaast mag het bedrijf zich de eerste Europese aanbieder van de nieuwe Ajuga Feathered Friends serie noemen.

Ajuga mix

Van hobby naar fulltime baan
Wat begon als hobby, werd al snel een professionele onderneming. “Mijn man Thijs werkt al jaren als accountmanager heesters bij Plantipp,” vertelt Marlies verder. “Zes jaar geleden kwam hij thuis met een paar planten van de Sempervivum Chick Charms® serie en vroeg hij mij wat stekken te maken. Ik vond het zó leuk, dat ik aangaf er ook wel wat meer te willen maken als dat nodig was.”

Verschillende nummers uit de Ajuga Feathered Friends serie

En wat begon als een hobby, liep al snel uit op een kas vol stekken en moederplanten. Veldhuijzen Sierteelt bestaat inmiddels vijf jaar. “De affiniteit met planten was er altijd al. Van huis uit kom ik uit een kwekersfamilie, en door het werk van Thijs zijn nieuwe planten vaak onderwerp van gesprek. Het duurde dan ook niet lang voordat ik besloot om mezelf voor 100% te focussen op het stekken van uitsluitend nieuwe rassen. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder en geniet ik er nog steeds iedere dag van.”

Eerste beschikbare Ajuga Feathered Friends in Europa
Waar Veldhuijzen Sierteelt ooit begon met de Europese introductie van Sempervivum ChickCharms, mogen ze zich nu ook officieel de eerste aanbieder in Europa van de nieuwe Ajuga Feathered Friends serie noemen. Waar deze populaire serie, in de markt gezet door het Noord-Amerikaanse bedrijf Garden Solutions, dit jaar in eerste instantie alleen in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zou zijn, zijn de eerste pluggen nu ook in Nederland al beschikbaar.

Links Fancy Fince, rechts Noble Nightingale

Om de handel een eerste aanzet te geven, heeft Marlies in samenwerking met een kweker in IJsselmuiden een partij Ajuga opgezet als eindproduct. “We hebben op dit moment drie verschillende rassen gemixt in een 17 cm pot: Petite Parakeet, Noble Nightingale en Fancy Finch. Begin juni komt daar een mooie partij van vier rassen in P12 bij: Petite Parakeet, Noble Nightingale, Fancy Finch en Cordinal Canary.”

Leverbare planten
Dit eerste jaar ligt de focus niet alleen op de verkoop van pluggen, besluit Marlies. Speciaal voor kwekers en exporteurs die kennis willen maken met deze nieuwe serieus biedt Veldhuijzen Sierteelt zelf ook eenmalig een serie leverbare planten.

Voor meer informatie:
Veldhuijzen Sierteelt
Marlies Veldhuijzen
sierteeltservices@gmail.com

Plantipp
Vaste planten manager
Tieme van de Haak
tieme@plantipp.eu