“Bij veel mensen is de tuinbouw als leverancier van grondstoffen een blinde vlek”

Biobased Greenport West-Holland was onlangs aanwezig bij het Symbiosis Festival in het Rotterdamse BlueCity. Dit jaarlijkse event gaat over het werken met natuurlijke middelen en is bedoeld voor ‘bioneers’ (pioniers op het gebied biodesign). Veel van de bezoekers lieten zich door Willem Kemmers van Biobased Greenport West-Holland informeren over kansen met en voorbeelden van reststromen uit de tuinbouw. Kemmers bij Greenport West-Holland: “Bij veel mensen is de tuinbouw als leverancier van grondstoffen een blinde vlek.” 

Het festival was op 13 mei in het voormalige tropisch zwembad Tropica. Er waren onder meer ‘deep dives’ (kleinere bijeenkomsten over één specifiek onderwerp), keynotes en een informatiemarkt. Kemmers: “Het festival had een mooie opzet. Zo was er een deepdive over Tomato Leather, een plantaardig leer gemaakt van tomatenstengels. Deelnemers aan die sessie hadden veel vragen over de manier waarop de tuinbouwreststromen geschikt gemaakt worden om te verwerken in het plantaardige leer. De maker wilde juist weten waar een fabriek het best gebouwd kan worden en wat de tuinbouw doet om kunststof touwtjes te vervangen.”

Veel van de honderden bezoekers namen een kijkje in de stand van Biobased Greenport West-Holland. Kemmers: “Bij veel mensen is de tuinbouw als leverancier van grondstoffen een blinde vlek. Ze zijn zich niet bewust van de omvang van de reststromen en de producten die er al uit gemaakt kunnen worden. Ik heb dan ook gesproken met mensen van kleine initiatieven én van heel grote industriële bedrijven. Die gesprekken gingen vaak over samenwerking in het verwaarden van reststromen, en dat heeft geleid tot een aantal goede vervolgafspraken.”

bron: Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven