Versnelling groene digitalisering glastuinbouw ingezet, eerste proeven al gestart

Digitalisering is ook in de Nederlandse glastuinbouw niet meer weg te denken. De omvang van de glastuinbouwbedrijven en internationalisering nemen toe, terwijl de “groene vingers” van telers steeds schaarser worden. In het project “Versnellen Groene Digitalisering Glastuinbouw” wil Delphy glastuinbouwbedrijven laten ervaren wat groene digitalisering is, wat dit voor hun bedrijf kan betekenen en hoe het in de bedrijfsvoering geïntegreerd kan worden.

Focus op groene digitalisering
Telers beoordelen het gewas op basis van kennis en ervaring (“groene vingers”). Met deze beoordeling bepalen zij de juiste inzet van techniek en resources als energie, water en CO₂. “Groene digitalisering” is de unieke kennis van de teler die vertaald wordt naar digitale oplossingen en middelen. Groene digitalisering richt zich dus op het digitaliseren van de plant, de groei en het teeltmanagement wat daarvoor nodig is. Data-gedreven teeltmanagement maakt minder afhankelijk van menselijke kennis & ervaring én objectiveert de beoordelingen en beslissingen.

Leertraject
Iedere partner in dit project laat met zijn expertise de eigenaren, medewerkers en toekomstige medewerkers (studenten) van glastuinbouwbedrijven zelf ervaren hoe je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren en resources als arbeid, energie en water efficiënt in kunt zetten. In het project worden bijeenkomsten, trainingen, demonstraties en arenasessies georganiseerd voor bedrijven in de glasgroenten- en sierteelt. In deze bijeenkomsten wordt toelichting gegeven op vragen als: Wat kan er al met groene digitalisering? Wat geeft groene digitalisering aan voordelen op jouw bedrijf? En welke begeleiding is er bij het toepassen in de praktijk?

De vervolgstap is om deze digitalisering ook in te zetten voor managementbeslissingen. Elk bedrijf is anders en ook als eigenaar en bedrijfsleider moet je leren je eigen bedrijfsdata te interpreteren. Uitnodigingen om voornoemde bijeenkomsten bij te wonen, ontvangt de teler via zijn netwerk van leveranciers of belangenbehartigers.

Praktijk
Sinds het project gestart is in 2021 zijn er twee use-cases gedefinieerd. Eén is gericht op de groenteteelt, de ander op sierteelt. Via deze use-cases wordt ervaring opgedaan met het implementeren en doorontwikkelen van data-gedreven teeltmanagement met data-integratie in de keten. In de use-case van groenteteelt is hiervoor met de betrokken partners een afdeling op het Delphy Improvement Centre ingericht.

Voor zowel groente- als voor sierteelt zijn er pilots bij (groepen) telers opgestart, welke alle via deze weg tot in 2023 gevolgd en begeleid worden. Telers die als pilotbedrijf mee willen draaien, kunnen zich melden. 

Het project Versnellen Groene Digitalisering Glastuinbouw wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en een bijdrage van de Provincie Zuid Holland. Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19-pandemie.

Partners in het project “Versnellen Groene Digitalisering Glastuinbouw” zijn Zentoo, Delphy Improvement Centre, Glastuinbouw Nederland, Hogeschool Inholland, Priva, Greenport West-Holland en Delphy. Doorlooptijd: 21 april 2021 - 31 december 2023 

Voor meer informatie: 
Delphy
Max van den Hemel
m.vandenhemel@delphy.nl (glasgroenten)
Klaas van Egmond
k.vanegmond@delphy.nl (sierteelt)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven