Toepassing zonne-energie op foliekas in Guatemala

Bosman Van Zaal heeft onlangs de opdracht gekregen om voor Holland Orchids hun vierde uitbreidingsfase in Guatemala te realiseren. Deze uitbreiding van ongeveer 1 hectare betreft een breedkap foliekas met een geïntegreerd verwarmingssysteem op basis van thermische zonnecollectoren.

Breedkap folieskas met F-CLEAN™ dek

Breedkap foliekas met f-clean dek
Deze foliekas, gefabriceerd in Bosman van Zaal’s eigen fabriek, is bedekt met  F-Clean folie. Deze folie, ook wel “EFTE” folie genoemd, heeft een zeer lange levensduur van meer dan 30 jaar en kent een hogere lichttransmissiegraad dan glas. F-Clean heeft dus vergelijkbare eigenschappen met glas, maar dan met alle voordelen van een flexibele folie. De foliekassen van Bosman Van Zaal zijn voorzien van een speciaal foliespansysteem, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de toepassing van F-Clean. 

Close-up: nieuw thermisch zonnecollector verwarmingssysteem

Geïntegreerd thermisch zonnecollector verwarmingssysteem
Ook de uitbreiding van het verwarmingssysteem en de integratie van een nieuw thermisch zonnecollector verwarmingssysteem is geheel door Bosman Van Zaal zelf ontworpen en in eigen fabriek geproduceerd. De zonnecollectoren vangen zo’n 60% van de zonnewarmte op, waarna het verwarmde water in een buffertank wordt opgeslagen om vervolgens ‘s nachts de kas te verwarmen. Met een oppervlakte van ongeveer 4.250m² kan dit thermische zonnecollectorveld op deze locatie potentieel zo’n 3,2 miljoen kWh per jaar aan warmte produceren. Voor Holland Orchids betekent dit een potentiële besparing van zo’n 370.000 liter diesel per jaar. Het zonnecollectorsysteem kan zich in 3 tot 4 jaar terugverdienen.

Meer dan 50.000m² thermische zonnecollectoren wereldwijd
Holland Orchids is niet het eerste zonnewarmteproject dat Bosman Van Zaal heeft gerealiseerd. Al sinds 2006 levert het bedrijf thermische zonnecollectorsystemen over de gehele wereld. Inmiddels heeft het bedrijf met succes meer dan 10 zonnecollectorprojecten gerealiseerd met een totale collectoroppervlakte van zo’n 50.000m².

Door ruim 100 jaar aan tuinbouwkennis van o.a. kassen, verwarmingsinstallaties en teeltcontainersystemen te combineren, heeft Bosman Van Zaal een uniek en rendabel thermisch zonnecollector verwarmingssysteem ontwikkeld. 

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
Braziliëlaan 4 
1432 DG Aalsmeer
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven