Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Herstel bij meststofproducenten

De gasprijs blijft voor de maanden tot en met de winter van 2022/2023 rond de 100 euro per megawattuur schommelen. Vanochtend ging de prijs weer door die 100-eurogrens heen op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. In deze crisisupdate een nieuwe grafiek, nieuws over meststofproducenten en verontrustende berichten van het financiële front. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 17 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend rond 10.30 lagen de gasprijzen tot en met de winter van 2022/2023 hoger dan gisteren en boven de 100-euro per megawattuur. Alleen voor juni lag de prijs lager, al liep ook hier de daggasprijs op. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Energiehandelsplatform Powerhouse komt met een nieuwe analyse over de energiemarkt. Daarin wijst men op 20 mei. Dan moet er meer duidelijkheid zijn over gasbetalingen aan Rusland in euro's dan wel roebels. Rusland wil roebels, Europa weigert aan die eis te voldoen. Volgens de Europese Commissie worden de sancties niet overtreden als er in euro’s betaald wordt en deze euro’s door Rusland worden omgezet in roebels, zo schrijft Powerhouse in de analyse die hier in zijn volledigheid te lezen is. 

De gasprijs is, naast voor telers, ook voor kunstmestproducenten van groot belang. Over twee van zulke in België gevestigde bedrijven kwam nieuws naar buiten. EuroChem mag in Antwerpen de productie van kunstmest weer volledig hervatten. Dat kan door een beslissing van de federale overheid, zo meldt VILT op basis van berichtgeving door persbureau Belga. Vanwege sancties tegen de Russische ex-eigenaar kwam het bedrijven in de problemen. De productie lag een tijd stil. In april kreeg het bedrijf toestemming om een deel van de productie her op te starten. Eerder werd al bekend dat het bedrijf tot 7 juli is beschermd tegen schuldeisers. 

Een andere producent, Rosier, verkeert in zwaar weer na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. In een recent bericht bij publicatie van de jaarcijfers over 2021 geeft het bedrijf, dat onder meer actief is met vloeibare meststoffen voor in de glastuinbouw en ook een vestiging in Nederland heeft, een update. 

Rosier laat weten dat men inmiddels andere bronnen heeft gevonden voor de levering van grondstoffen die voorheen uit Rusland en Wit-Rusland kwamen. Rosier was hier voor 18% van afhankelijk. Positief voor het bedrijf is dat de gasprijs is gezakt, dat Russische kunstmestproducenten van de Europese markt worden geweerd waardoor de vraag stijgt en het verlies aan activiteiten in Oekraïne gecompenseerd kan worden én dat men naar eigen zeggen de gestegen grondstofkosten heeft kunnen doorberekenen aan klanten. 

Rosier verkeert in iets rustiger vaarwater en is van mening dat daarom een reddingspakket aanwenden goed is. Het gaat onder meer om een financiële injectie van aandeelhouders in het bedrijf. Meer details hierover in het perscommuniqué dat Rosier gisteren uitgaf. 

"Wanneer zet u uw klimaatoogkleppen af en stopt u met uw onzinnige, onhaalbare en onbetaalbare klimaatbeleid?" Die vraag kreeg minister Jetten Tweede Kamerlid Kops van de PVV. Die laatste stelde vragen over aardgas, door de Europese Unie volgens Kops 'bejubeld als groen', terwijl Jetten er snel vanaf wil. De kritische vragen en de antwoorden van Jetten zijn hier terug te lezen. 

Tot slot van deze update twee berichten over de financiële markt. De NOS meldt dat Klaas Knot van de Europese Centrale Bank wil dat in juli de rente omhoog gaat. Daarmee moet de inflatie beteugeld worden. VILT haalt een uitspraak van Andrew Bailey, de topman van de Britse centrale bank, aan. Hij waarschuwt voor een 'apocalyptische prijsstijgingen voor voeding'.