Aandeel verkoop snijbloemen en snijgroen in omzet bloemist stijgt naar 2/3

Uit het Marketingrapport Bloemisterijen 2022 blijkt dat een gemiddelde bloemist een steeds groter deel van de omzet realiseert met de verkoop van snijbloemen en snijgroen. Vertegenwoordigde deze productgroep in het jaar 2008 nog slechts 58% van de omzet, momenteel is dit aandeel gestegen tot 65%. Het gemiddelde omzetaandeel van verkoop aan particulieren is wel stabiel gebleven.

Omzetverdeling naar omzetgroep
Onderstaand figuur toont de gemiddelde omzetsamenstelling van een bloemist.


gemiddelde omzetsamenstelling bloemist

Het gepresenteerde gemiddelde omzetaandeel van de ondernemingen is een ongewogen gemiddelde (een bedrijf met weinig omzet telt even zwaar mee als een bedrijf met veel omzet). De verkoop van snijbloemen en snijgroen vertegenwoordigt 65 procent van de omzet van een gemiddelde bloemist en is daarmee gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. In het jaar 2008 vertegenwoordigde deze productgroep nog slechts 58 procent van de omzet van een gemiddelde bloemist. De omzetaandelen van de verschillende omzetgroepen zijn over de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Het omzetaandeel van snijbloemen en snijgroen is dus wel toegenomen, ten koste van met name cadeauartikelen. Daarnaast is het omzetaandeel van buitenplanten in de loop der jaren licht afgenomen. Het aandeel van kamerplanten in de omzetsamenstelling schommelt alle jaren rond de 15 procent.

Niet alle bloemisten hebben de vermelde productgroepen in het assortiment. Vrijwel alle bloemenzaken hebben snijbloemen en snijgroen en kamerplanten in het assortiment. 92 Procent van de bloemisten verkoopt ook buitenplanten en 84 procent van de ondernemers behaalt omzet met de verkoop van cadeauartikelen.

Omzetverdeling particulieren en zakelijke markt
Onderstaand figuur toont de gemiddelde omzetsamenstelling van een bloemist met betrekking tot particulieren en zakelijke klanten.


gemiddelde omzetsamenstelling bloemist particulieren/zakelijke klanten

Het gepresenteerde gemiddelde omzetaandeel van de ondernemingen is een ongewogen gemiddelde (een bedrijf met weinig omzet telt even zwaar mee als een bedrijf met veel omzet). De verkoop aan particulieren vertegenwoordigt 68 procent van de omzet van een gemiddelde bloemist. Vijf procent van de bloemisten realiseert meer dan 95 procent van de omzet op de consumentenmarkt. Een procent van de winkels behaalt meer dan 95 procent van de omzet in de zakelijke markt. Al jaren schommelt het omzetaandeel van de zakelijke markt rond de 31 procent.

Wil je weten via welke inkoopkanalen bloemisterijen het levende en het dode assortiment inkopen en bij welke leveranciers? En hoe de gemiddelde inkoopwaardeverdeling is, verdeeld over de productgroepen levend assortiment (bloemen en planten), hardware benodigdheden (zoals verpakkingsmateriaal, folie, steekschuim e.d.) en hardware decoratie-/interieurproducten (zoals potten, vazen, kaarsen e.d.)? Je leest het in het Marketingrapport Bloemisterijen 2022.

Bron: Marketingrapport Bloemisterijen 2022


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven