Peter Valentin, Presscon:

"Nieuw type waterontgasser gaat roestvorming in verwarmingsbuizen en ketel tegen"

Peter Valentin van Presscon ontwikkelde in eigen fabriek een nieuw concept waterontgasser. Momenteel bouwt men twee nieuwe definitieve modellen voor een grootschalige Nederlandse groentekwekerij. Op deze kwekerij kampt men met een sterk verhoogd zuurstofpercentage in het verwarmingswater en met vervuild water. Gevolg roestvorming in verwarmingsbuizen en ketel. De altijd gedreven Valentin ontwikkelde met de nieuwe ontgasser een oplossing voor deze obstakels. Peter: "Uniek aan de nieuwe ontgasser is het continu ontgassen met de cycloonmethode, temperatuurmeting van verwarmingswater met sensoren en de carbon Deelstroom Filter."

Peter Valentin

Ontgassen tot laag zuurstofpercentage
Voor het nieuwe type ontgasser ontwikkelde Valentin een nieuwe ontgassingsmethode: de cycloon ontgassingstechniek. “We creëren een cycloon in de vacuümtank. Dat zorgt voor meer bewegingssnelheid in het verwarmingswater. Door het gelijktijdig trekken van een vacuüm (met de pomp), scheiden we zeer efficiënt zuurstof van water. Hierdoor ontgassen we tot een heel laag zuurstofpercentage (20 parts per billion),” aldus Valentin.

Meer mogelijk met warmer water
Met het trekken van een vacuüm, verlaag je het kookpunt van water, waardoor cavitatie kan ontstaan. Om dit tegen te gaan, bedacht Valentin een systeem dat zich aanpast aan de inlaattemperatuur van het water. Bij de inlaat van de watertoevoer, meten temperatuursensoren automatisch een te hoge temperatuur van het verwarmingswater. Valentin verduidelijkt: “Dit houdt in dat de pomp zijn ontgassingsdebiet aanpast aan de temperatuur van het water. Hiermee voorkom je dat het water kookt en er geen stoom in de ontgassingstank ontstaat. Ons systeem ontgast op het meest efficiënte vacuümpunt. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de temperatuur van het verwarmingswater. Er is dus meer mogelijk met warmer water.”

Hogere zuiverheid met carbon Deelstroom Filter
Naast het verlagen van het zuurstofpercentage, zocht Valentin ook een oplossing voor het vervuilde water. Onderdeel van de nieuwe ontgasser is de Deelstroom Filter met carbon filter: een filterbed bestaande uit antracietkorrels. Anders dan de traditionele zakken Deelstroom Filters, nemen antracietkorrels meer vuil op en filtert het water tot vuildeeltjes tot 1 micron grootte.  Een zeer hoge zuiverheid dus. Daarnaast spoelt men, bij verzadiging van het filterbed, de nieuwe ontgasser zonder onderdelen te vervangen of demonteren.

Bescherming van verwarmingssystemen
Ontgassing van water is belangrijk. Leidingwerk van een verwarmingssysteem in een kas is namelijk nooit volledig diffusiedicht. Hierdoor dringen zuurstofmoleculen het leidingwerk binnen. Om het zuurstofgehalte in het water zo laag mogelijk te houden en daarmee de levensduur van het verwarmingssysteem te verlengen, is ontgassing van water belangrijk. Met een ontgasser voorkom je oxidatie in het verwarmingssysteem. Bestaande ontgassers van Presscon zijn de ExitOxy en de Degasser. De Degasser combineert vacuüm ontgassing (ExitOxy) met een zakken Deelstroom Filter.

Voor meer informatie:
Arina Duyvesteijn
Presson
Veilingweg 25-27A
2675 BR Honselersdijk
Tel.: +31 (0)174 64 82 92
info@presscon.nl
www.presscon.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven