Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank van den Bergh, IBN Kwekerijen & Matthijs van den Berg, Green Products

Steeltjesmos in stekproductie de baas met Combi GreenPlug

“Met de Combi GreenPlug slaan we als het ware twee vliegen in een klap: de samenstelling is ideaal voor de beworteling en dankzij de toplaag heb je nauwelijks mosvorming en overworteling. Daardoor is de slagingskans en kwaliteit toegenomen en zijn we efficiënter gaan werken.” 

Bij IBN Kwekerijen, een sociaal ontwikkelbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, worstelde men de afgelopen jaren vooral met steeltjesmos, ook wel kussentjesmos (wat een beetje atypisch is, in de tuinbouw kampt men meestal met levermos, een korstmos). Op zoek naar een oplossing staken directeur Frank van den Bergh van IBN Kwekerijen en Matthijs van den Berg van Green Products de koppen bij elkaar, wat resulteerde in dit nieuwe concept en een aantal serieuze verbeteringen. 


Frank van den Bergh, directeur IBN Kwekerijen en Matthijs van den Berg van Green Products

“Knippen en steksteken is arbeid dat geld oplevert, maar mos verwijderen is dat niet”, vertelt Frank. “Bovendien is het vervelend werk, want je moet veel bukken. Nu greep je vroeger naar de spuit, maar dat gaat niet meer, de afgelopen jaren zijn allerlei middelen weggevallen. En dat wil je zelf ook niet meer, je wilt je mensen niet aan chemie blootstellen.” 

Een eerste oplossing was dan ook: zelf kijken hoe het schoner kan. “Hiertoe hebben we het watersysteem op z’n kop gezet. Van regenwater zijn we naar meer bronwater gegaan. Ook hebben we een ontijzeringsinstallatie weggezet en een doekfilter geïnstalleerd, om eventuele sporen zoveel mogelijk uit te filteren. Daarnaast zijn we preventief waterstofperoxide gaan toedienen, dat houdt de leidingen schoon en verlaagt de sporendruk nog wat verder.” 

Maar, met een assortiment van ruim 1000 gewassen kun je niet te selectief water geven. Vanuit teelttechnisch oogpunt bezien zou men daarom vooral ook baat hebben bij een medium dat het water goed kwijt kan. “Nu kenden we de voordelen van het paperplugje an sich, maar in de coniferen, dat ons grootste product is, is het toepassen hiervan minder gebruikelijk. Gemiddeld genomen wortelt het traag, het stek staat lang en het duurt lang voordat je een mooi vol kluitje hebt.” 

Toch zijn er absoluut ook voordelen. “Lucht en water zijn cruciaal voor de beworteling, het stekje mag niet verstenen en niet verzuipen en dat voorkom je met een plugje. Ik denk dat we zo’n 10% slagingskans op de beworteling gewonnen hebben. Een andere belangrijke reden om er echt mee aan de gang te gaan zat hem in de combinatie met het toplaagje (vandaar ‘Combi GreenPlug’). Nu slaan we twee vliegen in een klap: het plugje heeft een samenstelling dat ideaal is voor de beworteling en met de toplaag voorkomen we mosvorming. Bovendien raken de plugjes niet overworteld en zijn ze makkelijker te verwerken en sneller te transplanten, zowel bij het handmatig oppotten als met potrobots. Je krijgt een beter, voller kluitje en bovendien kun je iets beter sturen op ph en ec. Een investering moet zichzelf terugverdienen, zo is altijd ons uitgangspunt geweest, en met al deze factoren tezamen is dat absoluut het geval.” 

Wat ideaal is qua samenstelling van de toplaag is nog een beetje puzzelen, maar laat dat nu een kolfje naar de hand van Green Products zijn. Matthijs: “Mooi aan dit project is het uitgebreid meedenken met de klant, het is een doorlopend verbetertraject waarbij we actief bijdragen aan het verbeteren van de verschillende stappen in het teeltproces. Daarnaast kunnen wij de klant ontzorgen zodat deze meer kan inzetten op zijn core business, namelijk het produceren van jonge planten. Zo hebben we het afstrooien van hen overgenomen, terwijl IBN dat eerder zelf deed. We willen niet alleen leverancier zijn maar ook echt oplossingen bieden, dat is in een project als dit mooi zichtbaar. 

Verbreding
Door een geheel eigen productiemethodiek, afkomstig uit de sigarettenindustrie, is Green Products in staat een heel luchtig en homogeen gevuld plugje te maken. “Deze wordt vooral veel gebruikt in de hele snelle teelten”, vervolgt Matthijs. “Geraniums, perkgoed, potplanten, dat zijn allemaal gewassen die men zo snel mogelijk en liefst ook machinaal wil kunnen overpotten. Dat zachtere gewas is voor ons dan ook de piekperiode, van december tot maart ongeveer, en dat zal ook niet zomaar veranderen. Nu een breder assortiment echter ook deze voordelen van de GreenPlug ontdekt, betekent dat ook voor ons een stukje verbreding van het seizoen.”  

IBN heeft ruim 25 jaar ervaring met het stekken van winterharde tuinplanten. Het bedrijf is jaar op jaar gegroeid, zowel in assortiment als in mensen. Op jaarbasis worden nu 30 miljoen stuks geproduceerd, die primair hun weg vinden naar Nederlandse kwekers. Er werken ongeveer 200 medewerkers, die zich voornamelijk bezighouden met knippen en steksteken. Frank is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en leidt met zo’n vijftien collega’s de totale kwekerij. IBN is gevestigd op vier verschillende locaties. Schaijk is met 3.5 ha verreweg de grootste, de overige drie (een in Uden, een in Beugen, een in Cuijk) zijn als het ware faciliterend.  

Klik hier voor meer informatie over de Combi GreenPlug.

NB. Deze week staat GreenProducts ook op de Horticontact in Gorinchem. Vragen, interesse of anderzijds, kom vooral even langs op stand G113!

Voor meer informatie:
IBN Kwekerijen
info@ibn.nl 
www.ibn.nl

 


Green Products B.V.
info@greenproducts.nl
www.greenproducts.nl