Crisisupdate: Gasprijs iets lager, inflatiecijfer ook

De gasprijzen hebben sinds halverwege vorige week de dalende lijn weer te pakken. Ook vanochtend rond 10.00 lagen de prijzen op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, weer iets lager dan waarop ze gisteren afsloten. In deze korte, nieuwe 'crisisupdate' een nieuw gasgrafiekje en een aantal berichten over inflatie.De gasprijs voor 'winter 2022' op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 9 mei. Vanochtend om 10.00 uur lagen de daggasprijzen enkele euro's per megawattuur lager dan het prijsniveau waarop maandag werd afgesloten. Klik hier voor de actuele gasprijzen.  

In het nieuws vandaag nieuwe inflatiecijfers. De inflatie in april ligt met 9,6 procent ten opzichte van april vorig jaar net iets lager dan de 9,7 procent voor maart. De prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen drukten de inflatie, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijsontwikkelingen van voeding en accommodaties hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie. 

Voedingsmiddelen waren in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 procent. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij, de prijsstijging op jaarbasis nam toe van 5,5 procent in maart naar 10,5 procent in april. Ook groenten, zuivelproducten en brood en granen werden duurder.

Wie daaruit concludeert dat daarmee ook de teler meer geld ontvangt voor zijn product, heeft het mis. Telers kunnen hun gestegen kosten maar moeilijk doorberekenen. De onlangs becijferde 20% opbrengststijging die een gemiddelde Nederlandse glasteler nodig heeft, is nog niet aan de orde. 


Meer cijfers hier bij het CBS

De inflatie in België is ook hoog. Met 8,31% in april is de stijging even hoog als in maart, bericht De Morgen. Voor het eerst sinds januari is daarmee de inflatie de voorbije maand niet toegenomen. De Nationale Bank van België deelt een artikel over 'de terugkeer van de inflatie', waarin men uiteenzet wat de oorzaken van de inflatie zijn. 

Zal de hoge inflatie aanhouden? Of is ze een kortetermijnverschijnsel? Het zijn vragen waarop het artikel ingaat. Het antwoord luidt hier: Doorgaans bepalen de schommelingen in de energie-inflatie ook het verloop van de totale inflatie. Uit de energiemarkten (futures) blijkt dat die extreem sterke prijsstijgingen naar verwachting een tijdelijk verschijnsel zijn. Op korte termijn zullen de prijzen nog hoog blijven, maar in de loop van het jaar 2022 zou die opwaartse druk geleidelijk aan afnemen. Bovendien speelt een mechanisch effect: zelfs al stabiliseren prijzen zich op een hoger niveau dan voordien, dan nog verdwijnt de impact op de inflatie, die een groeivoet is. Lees hier het hele artikel. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven