Waddenglas hoopt nog altijd op koop door consortium, ondanks nieuwe vertraging

Een nieuwe deadline voor de verkoop van glastuinbouwgrond op Waddenglas in Noordwest-Friesland is op 31 maart verstreken. Nog altijd wordt gewacht op een definitieve koop door Friss Holding. Momenteel wordt gewacht op een derde SDE-beschikking. Die laat nog wel even op zich wachten, zo werd eind april duidelijk tijdens een zitting van de gemeenteraad in de gemeente Waadhoeke.

Tijdens de zitting werden vragen gesteld over de status van het project en vooral van de verkoop. Twee SDE-beschikking zijn inmiddels binnen, een omgevingsvergunning is afgegeven en ook een koopcontract, onder voorwaarden, is getekend. De verantwoordelijk wethouder toonde begrip voor de vraag die er over de status van het project werd gesteld en gaf aan nog niet tot 'manen op nakoming' van het koopcontract over te willen gaan. Afgelopen zomer werd die optie genoemd.

Derde SDE-beschikking
Nog altijd wil de gemeente, samen met de provincie Fryslân en de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland onderdeel van de Stuurgroep Waddenglas, wachten op Friss en nu dus een derde SDE-beschikking. Ondertussen hebben zich 'wel eens wat geïnteresseerden gemeld voor de grond, maar de wethouder gaf ook aan dat het algemeen bekend is dat het ook niet zo is dat andere in de rij staan om de grond af te nemen. 

Na jarenlang stilstand bij de verkoop van de gronden meldde zich in 2019 een potentiële koper. Sindsdien wordt van alle betrokken veel geduld gevraagd. Uit de recente gemeenteraadszitting blijkt dat nog altijd de hoop is gevestigd op koop door Friss Holding. Friss wil een duurzaam kasconcept ontwikkelen in het Friese glastuinbouwgebied. Het gaat om een gesloten kas die voor de helft ook met zonnepanelen bedekt moet worden.  

Mocht het er toch niet van komen, dan kost dat de gemeente, de provincie en de RVO samen 6,7 miljoen euro. In dat bedrag is sinds de laatste memo van de gemeente uit december 2021 niet veel gewijzigd, gaf de wethouder aan. De kosten zullen de drie partijen samen moeten delen. Maar nog altijd hoopt men dat het uiteindelijk tot een verkoop komt.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven