Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: LNG-overvloed drukt gasprijs bij Britten, maar niet hier

In het nieuwe Europees sanctiepakket wel een importstop voor Russische olie, maar niet voor gas. Toch lijkt het meer een kwestie van ‘wanneer’ dan ‘of’ de gasimporten worden afgebouwd of stopgezet. Dat stelt AgroEnergy in een nieuwe weekupdate over de energiemarkt. Onder meer hierover meer in deze nieuwe crisisupdate.


De gasprijs voor 'winter 2022' op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 5 mei. Vanochtend om 10.00 uur lagen de daggasprijzen net iets lager dan het prijsniveau waarop donderdag werd afgesloten. Klik hier voor de actuele gasprijzen.  

In een terugblik op de week spreken specialisten van AgroEnergy van een 'gasmarkt in spagaat'. Aanbod is er genoeg, zelfs zoveel dat landen de aanvoer van LNG per schip niet overal goed verwerkt kan worden bij de terminals. In Engeland en Frankrijk lopen de gasvoorraden hierdoor goed vol en zakt de prijs. In Engeland wordt nu circa 45 cent per m3 betaald voor korte termijn gas en in Frankrijk eerder deze week 78 cent per m3.

Omdat de capaciteit van de pijpleidingen naar de rest van Europa beperkt is, willen de prijzen niet overal dalen. In Duisland zijn de voorraden nu 36% gevuld en in Nederland 27%. Minder dan in Engeland (90%) en Frankrijk (+-40%). Bij AgroEnergy concluderen ze dat de markt zich hier minder op haar gemak voel, waardoor de prijzen tot en met dinsdag wel wilden zakken, maar niet naar Franse of Engelse niveaus.

Een nieuw aangekondigd sanctiepakket heeft sowieso het zakken van de prijzen gestopt. Gas zit niet in het pakket, maar de verwachting is dat het meer een kwestie van ‘wanneer’ is dan ‘of’ de gasimporten worden afgebouwd of stopgezet. Rusland weet ondertussen, zo stippen de specialisten aan, dat Europa op dit moment de circa 175 miljoen m3 gas die via Nordstream1 dagelijks binnenkomt nog niet kan missen. 

Lees hier de hele update van AgroEnergy met ook aandacht voor elektriciteit en een vooruitblik op vorige week. 

CDA-Tweede Kamerlid brengt een rapport over gasopslag onder de aandacht. Het rapport van 11 april stipt aan dat, als Rusland per 1 april zou stoppen met gaslevering (wat dus niet is gebeurd), de gasopslagen in Europa niet vol genoeg zouden raken (d.w.z. 80% vol). Dagelijks is het vullen van de gasopslagen hier te volgen. Naast Engeland springen ook Denemarken, Polen en Portugal eruit met relatief sterk gevulde gasopslagen. Over de hele linie in de Europese Unie was op 4 mei de vulgraad 34,95%. Nederland zit daaronder, België ook (met 15,62%). 

De VRT zocht uit wat België gaat voelen van het deze week bekend gemaakte 'slow motion embargo' op Russische olie. Lees hier aan de hand van vijf vragen hoe het zit. 

Het Dagblad van het Noorden haalt een waarschuwing van Shell aan. Het olieconcern zegt dat vervanging van Russisch gas ondenkbaar is en dat 'we' in het geval van een Russische gasboycot 'ongekend' moeten besparen op ons energieverbruik. Onder meer ook Nu.nl schrijft over die waarschuwing, die volgt bij een bericht van Shell over de kwartaalcijfers. 

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland sprak een nieuwe video in. Daarin stelt zij onder meer dat in de kabinetsplannen met de glastuinbouw en over energietransitie concrete stappen voor telers om de gestelde klimaatdoelen te realiseren nog ontbreken. 

Glastuinbouw Nederland deelt ook een radio-interview van VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Dinsdagochtend zij zei op NPO Radio 1 bij 'Sven op 1': "Ik ben niet vaak boos, maar nu echt chagrijnig. Door de pandemie en de oorlog in Oekraïne zitten we in een ongelofelijk onzekere tijd." Volgens haar wordt de rekening in slechte tijden te vaak neergelegd bij het bedrijfsleven. "Wij worden als een soort pinautomaat gebruikt. Vorig jaar kregen we ook al met een structurele lastenverzwaring van 3 miljard euro te maken. Dat is onverstandig, want van het geld dat het bedrijfsleven verdient, worden de leraren en agenten betaald." Later deze maand brengt Ingrid Thijssen een bezoek aan de glastuinbouw. Tijdens een werkbezoek in het Westland, georganiseerd in samenwerking met Glastuinbouw Nederland, worden de actuele thema's voor de glastuinbouw besproken met de voorzitter van VNO-NCW. 

De NOS bericht over 'dieprode beurzen' op Wall Street gisteren. Er was sprake van 'de zwaarste verliezen sinds de uitbraak van corona en het stilvallen van de economie in 2020.' De aanleiding om aandelen te dumpen is niet helemaal duidelijk. In De Tijd geeft een 'Wallstreet-veteraan' aan 'bang' te zijn, 'zoals iedereen'. 

Tot slot een bericht van Flynth adviseurs & accountants. Het gaat inmiddels dagelijks over de liquiditeit van de glastuinbouwondernemer (bijvoorbeeld ook in berichten over het recente WUR-rapport waarin het ging over de opbrengststijging die nodig is om de gestegen kosten te compenseren). Flynth heeft een online begrotingstool FlynthLink ontwikkeld, die via een koppeling met de administratie op ieder moment van het jaar zorgt voor inzicht in de liquiditeitspositie van een bedrijf. Dit helpt om bij te sturen en om in gesprek te gaan met stakeholders, zoals financiers, stelt men. Lees hier meer.