"Moederdag perfecte start van seizoen pioenrozen"

Tholen - Vorig jaar was het te donker en te koud in aanloop naar Moederdag, maar dit jaar staan alle seinen op groen. Mirjan Dictus van Dictus Flowers kan vandaag de eerste pioenrozen snijden. Precies op tijd voor Moederdag, en dat is voor het Zundertse bedrijf een belangrijke: veel van de bloemen worden verkocht via de bloemenautomaat aan huis. 

Foto's at10

Kwaliteit
"Ik zeg het niet alleen omdat het onze bloemen zijn, maar dit jaar staan ze er echt prachtig bij", vertelt Mirjan. "Het weer is de afgelopen weken constant geweest dus de groei ging goed. De knoppen zijn sterk en mooi en er zijn nauwelijks beschadigingen. Zulke goede omstandigheden hebben we niet elk jaar." 

Op het bedrijf in het Brabantse Zundert worden sinds enkele jaren pioenrozen, zonnebloemen en distels gekweekt, een aanvulling op de boomkwekerij van de familie. De teelt is niet alleen in Brabant in opmars: in heel Nederland groeit de aanplant van pioenrozen. "Het is een echt seizoensproduct en een heel geliefde bloem, dus dat verbaast me niets. Ook hier krijgen we in de weken voordat we kunnen snijden al vaak de vraag wanneer ze er weer zijn." 

Lokale afzet
De lokale afzet is belangrijk voor Dictus Flowers. Zeker in het begin van het seizoen, gaat de hele productie weg via de eigen verkoopautomaat en naar lokale bloemisten en boerderijwinkels. Als losse stelen, en als gemengde boeketten. Dit jaar kan er voor het eerst ook online besteld, en daarna afgehaald worden. "De prijs op de veiling is aan het begin van het seizoen een stuk hoger dan verderop, maar we vinden het belangrijk om onze lokale afnemers eerst te bedienen. We hebben veel aanloop uit de buurt: vanuit Rijsbergen, maar ook vanuit België en Breda komen ze omrijden voor de pioenrozen." 

Vervroeging van de teelt
Ter gelegenheid van Moederdag en de start van het seizoen staat er dit jaar daarom ook een speciale kraam met cadeauartikelen bij het bedrijf. "Juist omdat de pioenroos zo'n seizoensproduct is en een geliefde bloem, is Moederdag voor ons een belangrijke dag", vindt Mirjan. Vorig jaar werd die nipt gemist. Ze denken er nu over de teelt middels een tunnelkas te vervroegen. "De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd om de teelt van de pioenen helemaal onder de knie te krijgen. Het is een eigenwijze bloem: als je niet op het juiste moment oogst, komt-ie niet tot bloei. Juist omdat we veel lokale afnemers bedienen, willen we zeker weten dat ze wel gaan bloeien. Daar geven we ook garantie op: geen bloei, is geld terug. De kwekerij uitbreiden met een tunnelkas betekent ook een nieuwe manier van telen, dus dat hebben we niet direct gedaan. Nu is de markt en ons bedrijf er meer klaar voor." 

Het seizoen duurt tot eind juni. Later in het jaar schakelt het bedrijf over op de teelt van zonnebloemen en distels. 

Voor meer informatie:
Dictus Flowers
Ostaayensebaan 2b
4881 JD Zundert
Facebook Dictus Flowers
Instagram Dictus Flowers
www.dictusflowers.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven