Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitval voorkomen in je kas, hoe doe je dat?

Als je regelmatig te maken hebt met virussen en schimmels in je gewassen, dan wil je daar snel korte metten mee maken. Vroeger hadden we daar paardenmiddelen voor, die in één keer heel lokaal ingezet konden worden. Tegenwoordig zijn we gebonden aan regelgeving die ons niet langer toestaat om gewassen te beschermen via chemische gewasbeschermingsmiddelen. Maar hoe dan wel? In dit artikel legt Agrozone uit hoe je een virus te lijf gaat op een toegestane en uiterst effectieve manier.

Ozoninstallatie bij teler. De grootte van een installatie is klantspecifiek. 

Uitval voorkomen in je kas zonder chemische bestrijdingsmiddelen
Toegegeven, de middelen die we vroeger hadden waren wél effectief. Niettemin mogen er veel chemische gewasbeschermingsmiddelen niet meer gebruikt worden. En daar is ook wel wat voor te zeggen. De schade die het residu van een gewasbeschermingsmiddel aanricht is te groot om het een succes te noemen. Want het virus wordt misschien wel uitgeschakeld, het residu komt via de waterleiding of drainsystemen uiteindelijk wel in ons slootwater terecht. En daar steekt de overheid een stokje voor. Vanaf 2027 mag een glastuinbouwer volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) niets meer lozen, dus zeker geen residu van een gewasbeschermingsmiddel en gaan we voor een emissieloze kas. Een groot probleem, denk je misschien? Nee, het is eerder een kans.

Inzet van ozon
Er is een manier om uitval vanwege virussen en schimmels effectief te bestrijden én het gewas juist meer energie te geven, en dat met dezelfde methode. Ozon (O3) is een natuurlijk gas waar een zekere reputatie aan kleeft. Ozon (O3) is een geactiveerde vorm van zuurstof (O2) die op zuurstofrijke plekken - zoals in de bergen - veel voorkomt maar eveneens 'natuurlijk’' ontstaat als gevolg van onweer. Maar bovenal is ozon in staat om micro-organismen zoals schimmels en virussen te bestrijden. Dit doet ozon door een chemische reactie te veroorzaken (oxidatie) in de celwand van een virus of schimmel Hierdoor is het virus of de schimmel niet meer in staat om in leven te blijven, zich (zoals vaak gebeurt) te verspreiden of te groeien. Het water wordt hierdoor gedesinfecteerd en is vrij van ziektekiemen en pathogenen.

Drainwater voor ozonbehandeling en drainwater na behandeling met ozon

Een ozonbehandeling van het gewas levert meer op
Naast de ziekte bestrijdende werking heeft Ozon ook een zeer gunstig effect op  de teelt. Bij iedere teelt zijn de basiselementen water, licht en zuurstof nodig om überhaupt te kunnen telen. Maar wat als je één van die basiselementen aanzienlijk weet te verbeteren? Wat scheelt dat dan voor je teelt?

Door Ozon (O3) in plaats van reguliere zuurstof (O2) toe te voegen aan het water (H2O), maak je het water gezonder. En de teelt gedijt hier natuurlijk ook goed bij. Hetzelfde principe gaat op voor de lucht in de Alpen. Als je die opsnuift, merk je dat het van hogere kwaliteit is dan hier in Nederland. Dit komt omdat er in de Alpen meer O3, ozon dus, aanwezig is. Door ozon toe te voegen zorg je dus voor water zonder ziektekiemen met meer zuurstof en daardoor een gezondere teelt, en bovendien een meer winstgevende. Diverse klanten signaleerden een vergroting van de opbrengst met meer dan 10%.

Voor meer informatie:
Agrozone
info@agrozone.nl
www.agrozone.nl 

Publicatiedatum: