"We digitaliseren de vingertoppen van de telers"

Op 14 april waren de projectpartners van het Interreg Deutschland-Nederland VA-project "Gardener's Green Thumb" te gast bij NiCa Gbr, een van de modernste vermeerderingsbedrijven in de Regio Niederrhein, dat gespecialiseerd is in Calluna "Beauty Ladies" knopbloeiers, en gaven zij een presentatie over de huidige stand van de ontwikkeling van hun project.

Na de inleiding door Birgit Mosler (Rhewatech gUG) en John van Helden von Helden (Yookr), presenteerden de partners hun innovaties. Daarna vertelden de eigenaar van NiCa GbR, Michael de Winkel, en zijn bedrijfsleider Marco Lichtenberger over de uitdagingen op het bedrijf en waar ondersteuning bij de werkprocessen denkbaar of absoluut noodzakelijk is.

"Gardener's Green Thumb" omvat een digitaal dashboard waarin alle gewas- en milieugegevens, zoals bodemvocht, temperatuur of bemestingsstatus, worden verzameld die afkomstig zijn van de sensoren die in het kader van het project zijn ontwikkeld. Bovendien is er een optische sensor die het mogelijk maakt de groei van de planten dagelijks te kwantificeren en conclusies te trekken over de effecten van de toegepaste teeltmaatregelen. Het dashboard presenteert dit en maakt het ook mogelijk waarschuwingen af te geven in geval van excessieve afwijkingen van eerder gedefinieerde standaardwaarden.
Dit wordt ondersteund door een beslissings support systeem (DSS), dat gebaseerd is op de behoeften van de gebruikers en aanbevelingen doet voor teeltmaatregelen met behulp van een speciaal ontwikkelde, op AI gebaseerde "rule engine". Door gebruik te maken van de kwalitatieve kennis en knowhow van talrijke specialisten is het systeem nauwkeurig afgestemd op de behoeften van de praktijk. 

Bovendien zal de teler in de toekomst kunnen beschikken over een spraakherkenningssysteem, waarmee hij niet alleen de huidige status van zijn gewassen kan opvragen. Het maakt het ook mogelijk om acties zoals bemesten, water geven of gewasbescherming direct ter plaatse uit te voeren, zonder de handschoenen uit te hoeven trekken. De telers die het systeem al testen, zijn enthousiast over de mogelijkheden die het biedt. Dankzij de naadloos aansluitende documentatie gaat geen relevante informatie verloren en kunnen de bemesting en de gewasbescherming worden geoptimaliseerd uit het oogpunt van duurzaam beheer en behoud van de beschikbare hulpbronnen - voor de tuinbouw van de toekomst.
 
In het project "Gardener's Green Thumb", dat door het INTERREG-programma wordt gesteund, werken de volgende partijen samen: Yookr BV, Rhewatech gUG, Aris B.V. | Vision Systems , Rhine-Waal University, Ingenieurbüro Norbert Gröger en ISIS IC GmbH, alsmede talrijke toepassingspartners in Duitsland en Nederland.

De co-financiering van het project wordt mogelijk gemaakt door ( EFRO, Min EZK, MWIDE NRW, Provincie Noord-Brabant  en Provincie Limburg).

bron: Yookr (via LinkedIn)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven