Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Harskamp van Orim Energy waarschuwt voor dieseltekort:

"Beperkte beschikbaarheid diesel zorgt voor problemen"

Tholen - “Diesel is gerantsoeneerd,” zegt Marc Harskamp, Trader Fuel Oil/Risk Management bij Orim Energy gericht op de handel in, het mengen en bunkeren van laagzwavelige stookolie. Als één van de redenen voor de beperkte beschikbaarheid van diesel noemt hij het onderhoud dat aan een aantal raffinaderijen in Rotterdam en omgeving wordt verricht waardoor er niet geproduceerd wordt. Maar meer nog dan dat wijt Marc het tekort aan de boycot van Russische olie door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het dieseltekort wordt nu al gevoeld in Europa en de trader verwacht dat dit alleen maar nijpender zal worden.

Prijzen schieten omhoog
Hoewel de EU formeel Russische olie niet sanctioneert, stelt Marc vast dat die boycot er in de praktijk wel is. “Eigenlijk is er al een boycot omdat de grote maatschappijen geen Russische olie meer durven of kunnen kopen. Bedrijven als Esso of Shell – Amerikaanse en Engelse bedrijven – mogen niet kopen en bijvoorbeeld het Franse Total wil niet kopen om hun naam en marktaandeel in de VS te beschermen.” Wat daarbij niet helpt is het weifelende beleid van de Europese Unie ten aanzien van een importverbod op Russische olie. “De oliehandel houdt niet van onduidelijkheden en daarom schieten de prijzen omhoog.”

Geen vervangende olie
Waar er voorheen veel diesel uit Rusland kwam, vindt deze nu dus niet meer zijn weg naar de Europese markt. Maar ook ziet Marc dat maatschappijen vanwege de onzekerheid op de oliemarkt aarzelen om elders olie in te kopen. Daarbij geeft hij aan dat in Europa de focus de afgelopen 30 jaar niet op de industrie lag, waardoor er nu onder meer een ernstig tekort aan raffinagecapaciteit is ontstaan. “Dat tekort werd altijd opgevangen door geraffineerde diesel te kopen, uit hoofdzakelijk Rusland.”

Risicomijdend
Overigens merkt de trader dat diesel op de wereldmarkt wel beschikbaar is. “In Azië is er sowieso een overschot aan diesel omdat daar niet zo veel dieselauto’s rijden.” Dat de diesel toch niet naar Europa komt, heeft onder meer te maken met de door de oorlog gestegen vrachtprijzen, door de sancties moeten andere en langere routes bevaren worden. “Maar de allerbelangrijkste reden is dat iedereen weet dat er geen olie is, waardoor de prijzen hoog zijn.” Die wetenschap heeft zijn invloed op de termijnmarkt die in de oliehandel een bepalende rol speelt en bij grote spelers op de markt het mijden van risico’s aanwakkert.

Termijnmarkt
“De prijzen op de termijnmarkt lopen terug. Omdat er in Europa geen importverbod is op Russische olie, durven bijvoorbeeld mijn Maleisische collega’s hun olie niet hierheen te sturen. De Maleisische olie heeft bijvoorbeeld een waarde van 1050 USD per ton. Als het nu in Europa verkocht kan worden voor 1130 USD per ton, dan werkt het wel. Maar de boot komt pas een maand later aan en de termijnmarkt is dan gezakt naar 1080 USD per ton. Dan levert de olie niet meer genoeg op. Als iedereen er zeker van zou zijn dat het geen probleem was, zou de prijs op de termijnmarkt ook hoog zijn.”

Problemen met diesel
Totdat de handelsstromen andere richtingen vinden, verwacht Marc dat Europa problemen zal kennen met de beschikbaarheid van sommige olie-producten, vooral diesel. “De olie uit Rusland zal waarschijnlijk ooit naar China gaan en wij moeten dat vervangen door olie uit het Midden Oosten en andere landen.” Maar dat de situatie op de korte termijn problemen zal opleveren is duidelijk voor de trader. Hij merkt het nu al. Naast het bunkeren van schepen, levert Orim Energy ook veel diesel aan de zeescheepvaart. “Die olie is momenteel niet te koop. Wij leveren nu voor het eerst zeeschepen met veel duurdere autodiesel. De gasolie die wij aan de zeeschepen leveren mag hoogzwavelig zijn en  heeft een hogere densiteit. Maar die olie is er gewoon niet, dus wordt er nu aan de zeescheepvaart ook diezelfde autodiesel geleverd,” besluit Marc.

Voor meer informatie:
Marc Harskamp
Orim Energy
Noordzijde Haven 40
4611 GT Bergen op Zoom
0164-820 390
Marc.harskamp@orim-energy.com
www.orim-energy.com