“Gerbera Groeimodel na 5 jaren ontwikkeling geïntroduceerd als dienst van B-Mex en FloriFocus”

Sinds 2017 heeft de Nederlandse gerberasector, gecoördineerd via de Landelijke Gerbera Commissie, geïnvesteerd in de ontwikkeling van het Groeimodel Gerbera. De eerste versie van het model is gemaakt door de WUR.

Hierna is in nauwe samenwerking tussen gerberatelers, B-Mex en FloriFocus continu doorontwikkeld door het onderliggende wetenschappelijke plantmodel te voeden en kalibreren met praktijkdata vanuit teeltbedrijven en gewasproeven. Veel tijd is gestoken in de ontwikkeling van een online platform (gerberaweb.nl) om gewasregistraties en daarop gebaseerde modelberekeningen zo eenvoudig en volledig mogelijk weer te geven.

Groeimodel Gerbera stelt via Gerberaweb.nl de telers in staat realtime mee te laten rekenen naast hun fysieke teelt. In Gerberaweb.nl is het mogelijk om teeltinstellingen te wijzigen. Op basis hiervan berekent het model teeltscenario’s die de gerberateler kunnen ondersteunen bij het nemen van beslissingen op korte of langere termijn. Denk hierbij aan vergelijking van klimaatstrategieën zoals verschillende belichting strategieën gecombineerd met verschillende daglengtes en etmaaltemperaturen, prognoses van productie, plantbelasting, uitgroeiduur en bloemgewicht.

Veel gerberatelers gebruiken “FloriFocus Data” als gewasregistratiepakket in combinatie met “FloriFocus Portal” om de data te visualiseren, analyseren en te vergelijken binnen het bedrijf, tussen jaren en tussen telers. Hiermee wordt veel inzicht verworven en dient als solide basis voor kennisontwikkeling en kennisuitwisseling. Deze meer brede en historische kijk op teeltprestaties (FloriFocus) wordt nu aangevuld met diepgaande focus op de historische en toekomstig mogelijke prestatie van een individuele teelt (Groeimodel Gerbera). Naast het gebruik van FloriFocus data is het model ook te voeden middels de Random Tel Methode (RTM). Bij gebruik van de RTM is gebruik van het FloriFocus pakket om het gewas te voeden met gewasregistratie gegevens niet nodig.

Na jaren van ontwikkeling en testen is het Groeimodel Gerbera nu klaar voor gebruik in de praktijk. Dit is redelijk uniek, want er zijn relatief weinig plantmodellen die het tot de gereedschapskist van telers voor dagelijkse teeltoptimalisatie halen. Om dit te realiseren zijn FloriFocus en B-Mex een samenwerking aangegaan. FloriFocus is een samenwerking van FloriConsultGroup en HortiSolutions Holding BV. en zal fungeren als exclusief agent, dealer & interface tussen de teler en het Gerbera Groeimodel. B-Mex zal als eigenaar van het Groeimodel Gerbera zorgdragen voor de reken- en datadiensten t.b.v. het Groeimodel Gerbera, het onderhoud en de doorontwikkeling daarvan.

Voor meer informatie:
Florifocus
Niek Botden
niek@florifocus.nl
+31 (0)6 46 19 18 55
Jeroen Boonekamp
jeroen.boonekamp@b-mex.nl
+31 (0)6 13 74 4390
www.florifocus.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven