Biobest presenteert "groene" koeldoos voor schone gewassen

Geert Geboers begon twee jaar geleden zijn job bij Biobest als Process Improvement Specialist Packing & Packaging. Op dat moment was België in volledige lockdown en werkten de meeste mensen op afstand. Als nieuwkomer was thuiswerken voor Geert nog geen optie, dus besloot hij mee te draaien in de productie. "Een geluk bij een ongeluk", noemt hij dat. Hij leerde de ins en outs van het hele proces kennen. "Ik ben verantwoordelijk voor Packing & Packaging en er is geen ding dat ik niet in mijn handen heb gehad of waar ik mijn ogen niet op heb laten vallen."

Een zoektocht naar alternatieven voor EPS
"Na twee weken kwam ik bij de afdeling dispatch terecht. Daar merkte ik dat we veel isolatiemateriaal gebruiken. Aangezien ons product voornamelijk uit levende insecten bestaat, is het handhaven van een constante temperatuur tijdens de verwerking en het transport van cruciaal belang. We zijn ons bewust van de nadelen van het huidige materiaal, maar kunnen en willen niet inleveren op kwaliteit. Onze huidige isolatie is niet alleen uitstekend isolatiemateriaal, het is ook schokbestendig."

"Onze aankoopdienst, logistieke afdeling en QC waren al een tijdje op zoek naar alternatieven, maar tot 3 jaar geleden was de keuze beperkt. Ze hebben de markt afgeschuimd, bestellingen gedaan en testen uitgevoerd. Maar alle vervangende materialen faalden in die testen, hetzij op temperatuur of schokbestendigheid, hetzij omdat ze een vluchtige stof bevatten die onze insecten toch doodde."

Monomateriaal en 100% recycleerbaar
De laatste jaren is de verpakkingsmarkt veranderd onder druk van de “maaltijddozen”. Dozen geschikt voor voeding zijn niet noodzakelijk bruikbaar voor insecten, maar het gamma en de beschikbaarheid zijn zeker uitgebreid. Voor Biobest veranderde de zaak toen men eenmaal een testprotocol had ontwikkeld. Zo kon efficiënter worden getest. Daarna was het gewoon een kwestie van alternatieven laten testen door een student.

"Deze transportdoos oogt heel verschillend", zegt Geert. "De cellulosevezels zijn geperst in een beschermende kartonnen omhulsel die aan de binnenzijde van de doos is bevestigd. Het omhulsel voorkomt dat de isolatie wordt samengedrukt, waardoor het isolerend vermogen zou afnemen. De hele doos is voor 100% van papier gemaakt. Het gebruik van dit monomateriaal betekent dat de isolatiedoos volledig duurzaam is. Voor ons was er geen andere mogelijkheid. Een kartonnen doos met een aluminium zak en noppenfolie was nooit aan de orde omdat die niet recycleerbaar is. We wilden dat de nieuwe doos zou voldoen aan onze normen op het gebied van schokabsorptie en isolatie en dat hij 100% recycleerbaar zou zijn."

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven