Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

65 jaar Nederlandse Plastic Industrie: Folies, viskweek en handelsproducten

Tholen – “Of we al weleens echt stil hebben gestaan bij een bedrijfsjubileum?” Arjen van Dijk, Directeur Wateropslag bij Nederlandse Plastic Industrie (NPI) herhaalt de vraag. “Nee, niet echt eigenlijk.” Zo bezien is het 65-jarig jubileum dit jaar extra speciaal voor het Friese bedrijf. “We zijn actiever geworden op sociale media, dus hebben we tegenwoordig ook een platform om erbij stil te staan”, vult Berber Bonnema, verantwoordelijk voor verkoop en marketing, aan. Samen lopen ze in het kader van het jubileum de actuele ontwikkelingen op het gebied van wateropslag door en staan ze ook even stil bij een stukje historie.


Bijzonder was eind vorig jaar een project ‘om de hoek’, in Friesland. Arjen had het in 22 jaar tijd nog niet meegemaakt.

Stukje historie
Voor het ontstaan van NPI moeten we terug naar de jaren vijftig. Het is Jan Hiemstra die vanuit zijn dorp Tzummarum in die jaren langs boeren en dorpelingen gaat om huishoudelijke artikelen aan de man te brengen. Via het verlassen van elektriciteitsbuizen tot hoelahoeps, destijds een wereldwijde rage, legt hij de grond voor het bedrijf, dat ook allerlei andere kunststofproducten gaat produceren. In 1957 ontstaat de naam Nederlandse Plastic Industrie.

Buitenlandse bestemmingen
Arjen van Dijk komt rond het begin van deze eeuw bij het bedrijf. Het is de tijd waarin NPI net de omschakeling heeft gemaakt naar een internationaal gespecialiseerd las- en handelsbedrijf in kunststoffolies voor in de grond-, weg- en waterbouw en de tuinbouw. Lachend: “Mijn eerste internationale reis voor werk was naar België. Daarna ben ik echter in heel wat meer exotische landen geweest. De verre achterlanden van India, Myanmar, Irak, Iran, zeg maar de niet altijd direct even evidente bestemmingen.”


Folie trekken voor Schoneveld Breeding in Tanzania

Lokale beurzen en partners
Het roept de vraag op hoe ze in die landen bij een van oorsprong Fries bedrijf terecht komen. “Lokaal je gezicht laten zien”, zegt Arjen. Dat klinkt heel simpel en dat is het volgens hem eigenlijk ook wel. “Ik bezoek lokale beurzen om mensen te leren kennen. Eind mei ben ik bijvoorbeeld op AgriTechnica en HortiAsia. Op deze beurzen ben je ook om partners te vinden en te binden. Vervolgens ga je een eerste project met ze doen. Daarbij ga ik altijd een keer mee. Ik geef technische training en ook commerciële ondersteuning. Op deze manier bieden we nieuwe partners ondersteuning.”

Service
Het hebben van lokale partners is voor NPI, zeker internationaal, erg belangrijk. Het bedrijf levert niet rechtstreeks aan telers, maar voorziet klanten wel van service. “Uiteraard wil je altijd de beste kwaliteit leveren om reparaties en problemen op voorhand al te voorkomen. Certificeringen zijn daarbij belangrijk. Wij werken er hard aan zulke certificeringen op steeds meer producten aan te kunnen bieden. Maar als er onverhoopt toch eens iets fout gaat, wil je via lokale partners, telefonisch of online de beste service kunnen bieden.” Ook dichter bij huis is dat zo, uiteraard. Hier mocht NPI eind vorig jaar in Friesland nog een project leveren. “Dit project heeft de drie stormen recent goed doorstaan. Gelukkig was reparatie dus niet nodig”, lacht Arjen.

Tuinbouw is een grote tak voor NPI bij wateropslag, maar ook de vraag vanuit viskweek groeit.

Handelsproducten
Bij de producten die NPI levert zit steevast een instructie voor gebruik. Berber: “Met de jaren worden die instructies steeds beter. Onze producten komen bij de klant als bouwpakket, zodat zij er direct goed mee overweg kunnen.” Niet alle producten vragen om instructies alsof het een bouwpakket is. NPI levert ook veel tuinbouwbenodigdheden vanuit eigen magazijn. “We zijn van oorsprong folieverwerker, maar hebben ook veel andere producten. In de tuinbouw zijn we sterk in gronddoek, maar ook hebben we voor de fruitteelt dankzij een overname in 2019 een uitgebreid pakket handelsproducten.”


Berber en Erik van der Geest op IPM Essen 2020 in een stand vol handelsproducten.

Nieuw product
Nieuw is dit jaar onder meer een speciale waterzak voor hoveniers. “Die zak kun je om de stam van een boom ritsen waarbij de zak gelijkmatig water afgeeft over een lange periode. Met de droge, warme zomers tegenwoordig is hier veel vraag naar. Het product is hierdoor ook bij bijvoorbeeld gemeentes en Staatsbosbeheer populair.”

Tijdsbesparing
Op het gebied van wateropslag ziet Arjen dat de vraag wereldwijd toeneemt. “De vraag naar silo’s is afgelopen jaar explosief gestegen, maar ook kom je weer meer gegraven bassins tegen.” De folies voor zulke bassins maakt NPI prefab. “Wij krijgen de maten door en maken de folies in onze fabriek onder optimale omstandigheden. Dat levert een enorme tijdsbesparing op bij installatie. Het is alleen nog een kwestie van uitrollen en installeren.”


Een gegraven bassin voor een teler van blauwe bessen in Servië. De folie ligt hier klaar om geïnstalleerd te worden.  

Vouwen
Met de jaren zijn de projecten waarvoor wateropslag nodig is, onder meer in de tuinbouw, alsmaar groter geworden. Is dat niet lastig, als je vanuit eigen fabriek werkt? “Nee”, verzekert Arjen. “De beperking zit hem niet in onze fabriek, die in 2017 nog helemaal vernieuwd is, maar in transport. Daarom hebben wij eigen ontworpen machines om grote folies op te vouwen. Het is voor ons de uitdaging om het pakket zo te vouwen dat het geschikt is voor op een vrachtwagen. Ook kijken we goed naar de uiteindelijk projectomgeving. Kun je daar komen met kraan en/of heftruck? Met zulke informatie bepalen wij vooraf hoe het pakket eenmaal daar moet komen te liggen om goed en snel uit te kunnen rollen. Daar hoeft men lokaal zich het hoofd niet meer over te breken. Een paar duizend vierkante meter folie nog omdraaien, daar word je namelijk niet vrolijk van.”


De fabriek van NPI is berekend op het verwerken van grote folies. Hiervoor maken ze hoofdzakelijk gebruik van specialistische, in eigen beheer ontwikkelde machines.  

Voor meer informatie:
Berber Bonnema
Arjen van Dijk
NPI
dijk@npibv.com  
bonnema@npibv.com 
www.npibv.com