Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Natriumverwijderaar completeert het plaatje”

Tholen – In 2027 moeten Nederlandse telers met een (nagenoeg) nulemissie telen. Het is een nieuwe stip op de horizon, nadat eerder al een nullozingseis ging gelden vanaf 1 januari 2018. Dat zou eerst 2021 zijn. Door de vervroegde invoering waren sommige telers verrast.

Ook voor Van Dijk Heating kwam de invoering sneller dan verwacht. Deze verrassing willen ze geen tweede keer. Reden voor het bedrijf om momenteel al vol in te zetten op een natriumverwijderaar, ondanks dat de wettelijke noodzaak nu nog relatief ver weg lijkt.

Sinds eind vorig jaar draait een prototype van dit systeem, dat de naam Sorem draagt, bij een paprikateler. Het systeem moet het plaatje voor waterbehandeling compleet maken, want met de Ecoster heeft Van Dijk Heating al sinds jaar en dag een drainwaterontsmetter op de markt. Joek van der Zeeuw, Sales Manager bij Van Dijk heating: “Zo’n natriumverwijderaar is voor telers die in een gesloten systeem gaan werken een absolute noodzaak om hun drainwater te hergebruiken."

Verwijdering
Het verwijderingsproces berust op ionenwisseling met behulp van een harskolom en hulpstoffen. De hulpstoffen (salpeterzuur, kaliloog en CO2) worden tijdens het proces omgezet in de algemeen gebruikte meststof kalisalpeter.

De open structuur geeft de harskolom een grote werkzame oppervlakte, die veel natrium bindt. Zodra het verzadigingspunt is bereikt wordt de harskolom in een afzonderlijke processtap ‘ontladen’. De geconcentreerde natriumoplossing wordt afgevoerd naar het riool. Het overgrote deel van de hulpstoffen blijft achter in het systeem, waar ze in de vorm van kalisalpeter een tweede bijdrage leveren als voedingscomponent. "Het netto verbruik van hulpstoffen is hierdoor zeer gering", stelt Joek.


Gemiddeld volstaat één unit om het watersysteem op een kwekerij van 10 hectare natriumarm en gesloten te houden

De afgelopen jaren lag voor hergebruik van water vooral de focus op virussen. Met de Ecoster van Van Dijk heating, die op basis van verhitting werkt, bestrijden telers virussen. Joek: “Het principe van verhitting bestaat al heel lang en wij passen dit al ruim dertig jaar succesvol toe in de tuinbouw. Ook met de opkomst van nieuwe technieken merken wij dat er een groep telers is die blijft kiezen voor verhitting, juist om het zo’n eenvoudig principe is dat goed te snappen valt.”

Nu telers echter drainwater willen gaan recirculeren, is er een extra installatie nodig. Met een Sorem natriumverwijderaar gaat Van Dijk heating telers zo’n installatie in eigen beheer aanbieden. Op GreenTech in Amsterdam in juni presenteren zij het systeem. Van Dijk Heating is op GreenTech te vinden in stand 01.542. 

Voor meer informatie:
Joek van der Zeeuw
Van Dijk heating
+31 (0)30 659 21 58
j.vanderzeeuw@vandijkheating.nl 
www.vandijkheating.com