Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"opeens is alles bespreekbaar"

Crisisupdate: Glastuinbouw noodkreet vindt eindelijk gehoor

Veertig procent van de Nederlandse glastuinders dreigt tijdelijk of definitief te moeten stoppen. Dat zei voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland dit weekend in het Financieele Dagblad. Dit en meer in een nieuwe crisisupdate, al aarzelt de voorzitter in de krant of 'crisis' het juiste woord is in tijden van oorlog in Oekraïne. "'Als elders mensen moeten vechten voor hun leven, dan past ons op menselijk vlak bescheidenheid om over onze centen te piepen."

Het percentage dat de voorzitter noemt in de krant ligt hoger dan de twintig procent die eind vorig jaar naar voren kwam én ook hoger dan het getal van 450 dat vorige week nog werd genoemd tijdens een rondetafelgesprek van LTO. De urgentie van het probleem in de glastuinbouw is inmiddels (vrijwel) overal wel doorgedrongen. Sinds het uitbreken van de oorlog is bovendien 'alles' bespreekbaar met de politiek.

"Dat was lange tijd niet het geval," zegt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. De belangenbehartiger stuitte op heel wat scepsis en nog steeds stuiten (politieke) uitspraken de sector tegen de borst. Dat de sierteelt 'maar even moet stoppen met telen en gasgebruik', zoals GroenLinks suggereerde, kan op geen goed woord rekenen. "De glastuinbouw kan nu niet eens van het gas af, want met 9% van het gasverbruik leveren wij 11% van de Nederlandse stroom."

Zonder tuindersstroom gaat het licht uit bij miljoenen Nederlanders, vat de krant samen. Dit weekend nog werden telers ingeschakeld bij het helpen balanceren van het net, zo laat chrysantenteler Marcel Leeuwis op Twitter zien. 

Het hele verhaal in het Financieele Dagblad is hier, achter een betaalmuur, te lezen

LTO Nederland onderzoekt de kostprijsstijgingen bij boeren en tuinders en hoe die agrarisch ondernemers raken. Ook wordt, middels een enquête, nagegaan of de gestegen kosten worden doorberekend in de keten en wat de bedrijfseconomische gevolgen zijn. Lees hier meer over het onderzoek. In het artikel is ook de link naar de enquête te vinden. 


Net over de grens met Nederland teelt Ronnie Jansen aardbeien. Hij spreekt op LinkedIn de hoop uit dat retailers en consumenten rekening houden met de gestegen productiekosten. 

Het al genoemde rondetafelgesprek kreeg veel (landelijke) media-aandacht. Tot tevredenheid van LTO, dat er hier meer over schrijft. Diezelfde belangenbehartiger gaf op vrijdag ook een update over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor boeren en tuinders. Bekijk de update hier. 


Contractprijs gas winter 2022 op TTF t/m 18 maart. Klik hier voor vergroting en actuele prijzen 

Over updates gesproken, ook even een blik op de gasprijs. Op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, sloot de contractprijs voor winter 2022 vrijdag 18 maart af op ruim 93,7 eurocent per megawattuur. De daggasprijs voor een aprilcontract schoot vanochtend even tot onder de 100 eurocent tussen 8 en 10 uur. 

Bij de NOS een verhaal over 'een meevaller' voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als gevolg van de hoge energieprijzen. Producenten van duurzame energie kunnen zonder subsidie. "Wind en zon hebben op dit moment geen euro subsidie nodig", zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). "Op dit moment is het duurzame energie die de energierekening binnen de perken houdt. Fossiel is nu onbetrouwbaar en duur, terwijl duurzaam betaalbaar en betrouwbaar is." 

Van der Gaag verwacht niet dat er nu massaal nieuwe projecten zullen worden opgezet die zonder subsidie kunnen. "De investeringen gaan over tientallen jaren. Ik verwacht niet dat de gasprijs zo lang hoog blijft. In het begin van de coronacrisis was gas nog bijna gratis." 

Los van de energieprijzen gebeurt er ook genoeg. Zowel in Nederland als in Vlaanderen aandacht voor huisvesting van vluchtelingen. De Nederlandse Werkgeverslijn land- en tuinbouw geeft een update. Daarin schrijft men onder andere: "Op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïners, hebben vluchtelingen naast huisvesting, ook recht op zorg, onderwijs en toegang tot de arbeidsmarkt. Dat laatste wordt zeer waarschijnlijk per 1 april aanstaande mogelijk. Dat gebeurt door een tijdelijke vrijstelling op de plicht om een tewerkstellings-vergunning te hebben. In plaats daarvan komt er een meldplicht. Over praktische zaken als het aanvragen van een BSN, verplichte zorgverzekering en een bankrekening, wordt de komende weken nader overleg gevoerd."

De Vlaamse taskforce Oekraïne zoekt land- en tuinbouwers om na de eerste noodopvang ook duurzame oplossingen te vinden voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er werd hiervoor een digitale huisvestingstool ontwikkeld op www.vlaanderenhelptoekraine.be, zo deelt Boerenbond. Er worden 18.000 duurzame opvanglocaties gezocht. 

De handel met Rusland, Oekraïne en omliggende landen ligt stil of is serieus bemoeilijkt. Het CBS deelt statistiek waaruit blijkt dat in 2021 ruim 3000 Nederlandse bedrijven producten exporteerden naar Rusland. Bijna 2000 bedrijven importeerden producten uit Rusland. Bloemen, grondstoffen, landbouwproducten en -machines worden genoemd. 

De NOS publiceerde over een grensblokkade tussen Polen en Belarus door demonstranten sinds zaterdagochtend. Honderden vrachtwagens stonden als gevolg van de blokkade al snel in de file. "Elke euro handel met Rusland doodt Oekraïense burgers", klonk het vanaf het inderhaast gebouwde podium op zo'n 200 meter van het douanegebouw, zo doet de NOS verslag. 

De Nederlandse ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint Petersburg organiseren dinsdag 22 maart een webinar, in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), over zaken doen in of met Rusland. Lees meer over het programma van het webinar en aanmelden hier.