Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Starline Flowers weet waar Abraham de bloemen haalt

Tholen - Eigenlijk begon het met ‘een beetje aanrommelen’, maar dat stadium is Starline Flowers meer dan voorbij. Samen met een compagnon begon Joost Petri in 2016 Starline Flowers, dat zich aanvankelijk vooral toelegde op de import en export van tuinplanten, m.n. heesters. Sinds afgelopen anderhalf jaar is het bedrijf hard gegroeid met een breed assortiment snijbloemen uit de regio Napels. “Deze handel is geëxplodeerd”, vertelt Joost, “we voeren alle dagen in de week aan op alle vier de veilingen. De laatste tijd doen we dat bovendien onder ons eigen merk Della Stella, en hopelijk binnenkort ook met een eigen herkenbare hoes.” 

Hoe dat zo gekomen, is, vertelt Joost bescheiden, misschien wel meer geluk dan wijsheid. “Je hebt in Italië eigenlijk twee bloemenregio’s, een rond San Remo in het noorden en een rond Napels. De eerste is sterk ontwikkeld en heeft de handel al vele decennia op het netvlies. Maar voor wat betreft Napels is het veel minder ‘uitgekauwd’. Daar zat een gat en wij zijn daar op ingesprongen.”

Dat is natuurlijk geen geluk, maar getuigt juist van ondernemersgeest. De mate waarin deze sprong zich echter uitbetaalt, overtreft alle verwachting, zoals met afgelopen Valentijnsdag. “Producten waren schaars, men keek naar alternatieven en dan komen wij ineens in beeld. Met een ander assortiment, hoge kwaliteit en relatief goedkoop. Denk aan rankonkel, violieren en leeuwenbekken, producten die je hier in deze tijd niet hebt of die zeer exclusief zijn.”

Het klimaat rond Napels is er even anders dan hier, dankzij de zon en hogere temperaturen groeit en bloeit er ook ’s winters van alles. Bovendien teelt men er op de vruchtbare lava van de Vesuvius, ‘gooi je autosleutel op de grond en er groeit bij wijze van spreken nog een auto uit’.

Toch is het wonderlijk, dat de telers in de regio Joost na zijn eerste bezoekje zonder meer op zijn blauwe ogen vertrouwden. “Er komen een aantal dingen samen. Er is in de regio weinig collectief en nauwelijks structuur. Bovendien moeten de telers altijd maar zien dat ze voor hun product betaald krijgen. Nu wil het geval dat ik door een gelukkig toeval in contact kwam met een kweker die net in de clinch lag met een afnemer. Ik vloog erheen zei: 'Wij betalen wel.' En kortgezegd, dat sloeg aan, zozeer zelfs dat we er nu twee mensen voor ons fulltime hebben lopen.”

Als rechtenstudent verdiende Joost reeds een zakcentje bij op de veiling, maar de bedoeling was aanvankelijk de advocatuur. Tijdens een stage op een advocatenkantoor had hij al snel in de gaten dat zijn toekomst elders moest liggen, ‘Joost dit ben jij niet’, waarop de plantenhandel weer op radar kwam. “Toen ik werkte als student verkocht ik al veel heesters aan klanten in Engeland, en ook toen al had ik al vaak het idee dat ik niet kon krijgen wat ik eigenlijk hebben wilde. Terwijl de vraag enorm is. En daarom begon ik samen met een compagnon Startline Flowers.” 

Het Napels-verhaal nu, is wat Joost met dat stukje geluk bedoelde. “Je moet soms met je neus in de boter vallen. Of noem het gunfactor, wat het ook is, mensen moeten van je willen kopen. Met Starline proberen we door persoonlijk contact, snel schakelen en het altijd nakomen van beloftes het vertrouwen niet te beschamen. Dat werkt, en misschien speelt ook mee dat we een klein clubje zijn. De grote jongens zitten vaak overal in, soms wordt er weer doorverkocht aan jouw eigen klanten, dat zijn wel dingen die maken dat kwekers verder durven kijken.”

Voor meer informatie:
Starline Flowers
Joost Petri
Royal FloraHolland Rijnsburg
Laan van verhof 75, Rijnsburg
[email protected]
www.starlineflowers.com