Rozenveredelaars schrijven vermeerderaars en telers aan:

"Gelieve intellectuele eigendomsrechten te respecteren"

Dertien vooraanstaande snijrozenveredelaars, georganiseerd in CIOPORA, hebben kwekers in de rozensector opgeroepen om wereldwijd de intellectuele eigendomsrechten van veredelaars te respecteren. De open brief die onder snijrozenveredelaars, -telers en de relevante verenigingen is verspreid, vestigde aan de vooravond van Valentijnsdag 2022 de aandacht op het kwekersrecht.Rozenveredelaars worden in toenemende mate geconfronteerd met ongeoorloofde vermeerdering van hun beschermde rozenrassen in diverse landen. Deze illegale praktijk schendt niet alleen de exclusieve rechten van de veredelaars, maar ondermijnt ook de vooruitgang in de tuinbouw en heeft een negatief effect op de handel. Door te investeren in de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde rozenvariëteiten leggen veredelaars een basis voor de ontwikkeling van de wereldwijde tuinbouw.

De open brief benadrukt het belang van voorafgaande toestemming door een houder van een eigendomstitel voor elk gebruik of verkoop van een beschermd ras, met inbegrip van snijbloemen of andere delen van planten. Plantaardig materiaal dat is verkregen zonder toestemming vormt een inbreuk op het Plant Breeders’ Rights (PBR), zowel in het land waar het wordt geproduceerd als in de landen waar het wordt verkocht. Terwijl de planten die zonder vergunning zijn vermeerderd of geplant illegaal zijn en kunnen worden gerooid, zijn de geoogste snijbloemen eveneens illegaal en kunnen zij in beslag worden genomen, hetzij aan de grens door de douane, hetzij op de plaatsen van opslag en verkoop, in gebieden waar de PBR van kracht is. De veredelaars verzoeken daarom alle personen en bedrijven altijd eerst contact op te nemen met de houder van de PBR-titel om een schriftelijke goedkeuring en een overeenkomstige licentie te verkrijgen.

Secretaris-generaal van CIOPORA, Dr. Edgar Krieger: "Als veredelaars uitstekende nieuwe rassen op de markt brengen, moeten zij erop kunnen vertrouwen dat hun partners zich aan hun deel van de afspraak houden. Wat de snijrozenveredelaars vragen, is dat de sector zich verbindt tot eerlijke handelspraktijken, waarbij de veredelaars een voldoende rendement kunnen krijgen op hun  investeringen in de veredeling." De voorzitter van CIOPORA Crop Section Cut Rose IRBA Bruno Etavard merkt op: "De open brief is een oproep van de veredelaars voor meer transparantie, eerlijkheid en wederzijds respect in de rozenteelt en -handel."

Klik hier om de Open Brief van de snijrozenveredelaars te downloaden (Engels).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven