Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerrit Preijde

"Droom komt uit met Dahlia Dreamy"

Op bezoek bij een collega-veredelaar viel het oog van Gerrit Preijde op een opvallende, lage, halfgevulde dahlia met een open bloem en donker blad. “Dit was het type dahlia, bewegend in de wind en opgaand in het geheel van de tuin, waarvan ik altijd al van gedroomd had. Bij thuiskomst ben ik daarom meteen aan het werk gegaan, en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de Dahlia Dreamy®-series.”

De natuur haar gang laten gaan
En het duurde niet lang voordat de eerste resultaten er waren. “Dahlia bloeit direct vanuit zaad - wat het alleen maar leuker maakt. Ik hoef niet zo lang te wachten als een tulpen- of narcissenveredelaar. Wanneer je vegetatief vermeerdert is de Dahlia al snel stabiel, dus de eerste resultaten waren vrij snel zichtbaar.” Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat je er al bent. Ook de Dreamy Dahlia’s hebben een lange weg doorlopen voordat ze daadwerkelijk geïntroduceerd konden worden. 

Gerrit verzamelt het zaad en laat in eerste instantie de natuur haar gang gaan. Vlinders, bijen en andere bestuivers doen het voorwerk en zorgen voor een geweldige variatie aan nieuwe kleuren en vormen. “En wanneer de natuur haar werk heeft gedaan, ga ik zelf aan de slag met het kruisen van een selectie planten. Altijd met de ideale Dahlia Dreamy voor ogen: meebewegend, goed doorbloeiend, niet te hoog (of te laag), zelfschonend, bestand tegen meeldauw én voorzien van sprankelende kleuren.”

Echte wereldreizigers
Hoewel de Dreamy Dahlia’s in Breezand veredeld zijn, worden ze in Lisse getoetst en in het laboratorium in Duitsland ziektevrij gehouden. De moerplanten worden weer opgeplant in Uganda, Kenia en Costa Rica, waarvan de topstekken vervolgens in gekoelde containers de hele wereld afreizen. Van Noord-Amerika en Australië tot Japan. “De Dreamy Dahlia’s zijn echte wereldreizigers!”

En het resultaat na deze internationale reizen? Indrukwekkende, unieke Dahlia’s met sprankelende kleuren en donkergroen, bijna bronzen blad. Naast de opvallende looks zijn de Dreamy Dahlia’s ook zelfreinigend, wat betekent dat ze om weinig onderhoud vragen. En alsof dat nog niet genoeg is, blijven ze maar bloeien. “Ik hou ervan als ik de vele vlinders en bijen de bloemen zie bezoeken. Mijn Dahlia’s zijn stevig, maar niet te stevig. De bloemen wiegen mee in de wind en de bijen dansen mee.”

De toekomst
Wat de toekomst in petto heeft? “Het zou wel erg mooi zijn om ooit een donkerbladige, kortblijvende halskraag Dahlia te ontdekken. Er zijn zoveel prachtige combinaties te maken van de soorten binnen het bestaande assortiment van Dahlia. De mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput. Maar voor nu ligt mijn focus op een prachtige Dahlia Dreamy in een nieuwe kleur die aan alle eisen voldoet. Een continue vernieuwing en verbetering van het assortiment staat dan ook hoog op mijn to do-lijst.”

Over Dahlia Dreamy-serie
De Dahlia’s uit de Dreamy-serie zijn niet veeleisend en groeien in ieder grondsoort. Ze houden daarentegen niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat overtollig water makkelijk weg kan. De rassen zijn zorgvuldig geselecteerd op bloei en groei, bloeien uitbundig, blijven mooi compact en hebben een uitstekende potprestatie.

De Dahlia Dreamy-serie wordt beheerd door Plantipp. Meer informatie en beschikbaarheid vind je op de Plantipp website, of op https://dreamydahlia.com/.