Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robots en data maken tuinbouw slimmer en efficiënter

Arbeid is een van de grootste kostenposten voor een glastuinbouwondernemer: vaak gaat het om circa een vijfde van de totale omzet. Door de inzet van nieuwe technologie zijn die kosten te beheersen. Zo kunnen robots repeterende werkzaamheden overnemen, en geven slimme apparaten inzicht in de prestaties van medewerkers in de kas. Bovendien kunnen die apparaten zeer relevante data opleveren.

Onlangs organiseerden InnovationQuarter, Greenport West-Holland, MRDH en TNO samen Dare2Cross: Grow-Tech for Greens. Ondernemers en kennisinstellingen van binnen en buiten de tuinbouw werkten samen aan slimme oplossingen voor het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie bij tuinbouwondernemingen. Zo zochten ze samen naar nieuwe toepassingen voor robots en data.

Een van de deelnemende bedrijven was Ter Laak Orchids uit Wateringen: één van de meest vooraanstaande kwekers van orchideeën van het land. Het bedrijf kweekt op een oppervlakte van 17,5 hectare jaarlijks zo’n 8 miljoen Phalaenopsisplanten voor tuincentra, bloemisten en retailers in heel Europa. Ter Laak Orchids heeft circa 250 medewerkers én een serie robots. Zo worden sinds enkele jaren de planten volautomatisch gesorteerd op grootte en bladrichting, zodat ze uniform op teelttafels kunnen worden geplaatst.

Ter Laak Orchids heeft plannen voor een nieuwe robot, vertelt Manager Operations Ewald de Koning. “Dagelijks werken twaalf van onze medewerkers aan het verspenen van de orchideeën, ofwel: het overzetten van planten in nieuwe, grotere potten. Dat is dus een flinke kostenpost. Een robot kan dat waarschijnlijk sneller.” De robot zorgt niet alleen voor een kostenbesparing, hoopt De Koning. Door de werkzaamheden kan het apparaat namelijk ook zinvolle data verwerven. De Koning: “Dat zien we ook bij de sorteerrobot: die levert data op over de prestatie van verschillende cultivars.”

Afspraken maken over data
De OpusWatch is een voorbeeld van de prominente rol die data spelen in innovaties in de tuinbouw. Door het gericht verzamelen en interpreteren van data zijn bestaande resources – zoals arbeid en energie – efficiënter in te zetten. Daarmee zijn dus kosten te besparen. Bovendien kan de kwaliteit van de werkzaamheden ermee verbeterd worden.

Afspraken maken over data
De OpusWatch is een voorbeeld van de prominente rol die data spelen in innovaties in de tuinbouw. Door het gericht verzamelen en interpreteren van data zijn bestaande resources – zoals arbeid en energie – efficiënter in te zetten. Daarmee zijn dus kosten te besparen. Bovendien kan de kwaliteit van de werkzaamheden ermee verbeterd worden.

Telers doen al jaren aan pad- en arbeidsregistratie. Maar die systemen zijn redelijk foutgevoelig en vrij statisch, doordat alleen de bestede tijd per pad gemeten wordt en pas in de schuur de productie gekoppeld wordt. Persoon: “De huidige systemen zijn niet meegegroeid met de markt van precisietuinbouw en de roep om realtime informatie.”

Maar waaraan moeten die innovaties dan voldoen? De Koning: “Allereerst is het belangrijk dat een robot de planten niet beschadigt. We werken namelijk met een kwetsbaar en relatief duur product. Hij moet ook betrouwbaar en robuust zijn. Daarnaast is het belangrijk dat beide partijen – dus ontwikkelaar en teler – goede afspraken maken over de data.”

bron: Innovation Quarter

Publicatiedatum: