Isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs, monteurs voor het aanleggen van warmtenetten en energieprestatieadviseurs. Het zijn allemaal beroepen die we de komende jaren hard nodig hebben om de klimaatdoelen te halen in Nederland. Dat is voor het eerst in kaart gebracht in de studie 'Klimaatbanen in de gebouwde omgeving' van het UWV, de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Ook los van de klimaatdoelen is er al veel vraag naar de vakmensen. De komende jaren zal die vraag eerder toe dan afnemen.
In totaal zijn er 45 verschillende technische beroepen nodig voor de uitvoerig van de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving. Er is een groot tekort aan dit soort vaklieden. Voor de 45 beroepen stonden er in het derde kwartaal van 2021 bijna 46.000 vacatures uit. Welk deel daarvan betrokken is bij klimaatwerkzaamheden is moeilijk te zeggen, omdat er ook buiten de klimaatwerkzaamheden om vraag naar deze beroepen is. De arbeidsmarkt voor alle benodigde beroepen samen is zeer krap. Dit betekent dat het voor werkgevers nu heel lastig is om vacatures te vervullen omdat er meer vacatures zijn dan werkzoekenden. De meeste vacatures staan open voor werkvoorbereiders en calculatoren bouw en installatietechniek (4.700), loodgieters en installateurs (4.600), timmerlieden (4.400) en elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties (4.400).
Bron: SER