Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Globe Plant breidt flink uit en maakt nieuwe kas 'plantenkwekerklaar'

Tholen - Je bent plantenkweker, en je ziet dat je afnemers steeds groter worden. Wat doe je dan? Bij Globe Plant hebben ze er bewust voor gekozen om met die klanten mee te groeien, met een nieuwe locatie in Brielle. Vera Grootscholten, directeur bij Globe Plant, vertelt ons meer over de inrichting van de nieuwe kas.

“We hebben er 6 hectare bijgekocht, waarvan 4 hectare klaar wordt gemaakt om planten te kweken.” De overige 2 hectare van de kas, worden op een later tijdstip in gebruik genomen. Al bij al dus een verdubbeling ten opzichte van de 5,5 hectare teeltoppervlak die het bedrijf momenteel in Vierpolders heeft. “Een stoere stap, hierdoor hebben we op de nieuwe locatie ook ruimte beschikbaar voor andere bedrijven.” Tevens zijn Johan Grootscholten en Henk van Dam al nieuwe klanten aan het zoeken.

Johan, Paul en Vera Grootscholten en Thijs van de Westelaken

‘Plantenkwekerklaar’
Omdat de kas gebruikt werd als productiebedrijf, moet er nog wat gebeuren voordat Globe Plant de nieuwe aanwinst in gebruik kan nemen. De boel moet als het ware ‘plantenkwekerklaar’ gemaakt worden. Paul is hier verantwoordelijk voor. Vera legt uit wat dat inhoudt.

“We storten beton erin, er komt een eb- en vloedvloer in de kas, en we verdelen deze in afdelingen, waarvan de grootste 5000 vierkante meter is. In tegenstelling tot een groenteteler werken plantenkwekers niet met teeltgoten, dus die gaan eruit.”

Verder komt er grondverwarming in het beton en er wordt belichting opgehangen. “Daarbij hebben we gekozen voor SON-T en bij één afdeling komt een combinatie van SON-T en LED te hangen.”

Verder komt er in Brielle weer overal gaas te hangen, net als in Vierpolders, met dank aan de mensen van Huisman Scherming. Zij gaan ook het scherm aanpassen. Er worden twee doeken boven elkaar geplaatst: verduistering- en energiedoek.

Transportsluis
Voor het transport komt er een pad naar achteren, met een sluis. “Daardoor blijven de afdelingen meer gesloten. Met de drie paden die we krijgen – links, rechts, midden – kunnen we zodoende schoner werken, we hebben minder klimaatverschillen en hoeven niet onnodig door de afdelingen te lopen.”

Watertechniek
Water speelt ook een belangrijke rol in het nieuwe project. Een deel van wat nu nog teeltruimte is, zal worden ingeruimd voor verwerkingsruimte en voor de watertechnische ruimte, een goede ontsmetting is van grote belang. “We willen elke vloer apart kunnen opzetten.” Enthoven gaat daarmee aan de slag – de installateurs doen ook de elektra op de Brielse locatie.

Rolverdeling
De nieuwe locatie is in Brielle, maar ook de huidige locatie in Vierpolders blijft een belangrijke rol spelen binnen Globe Plant. “In Vierpolders blijven we zaaien, selecteren, uitzoeken en oppotten van diverse groenteplanten (tomaten, komkommers, aubergines en andere groenten)." In Brielle vindt de opkweek van paprika’s plaats.


Taart en confetti om de uitbreiding alvast te vieren

September
Het proces om de nieuwe locatie aan te passen gaat 17 januari van start en de bedoeling is dat het dan op 1 september rond is. Aan medewerkers gelukkig geen gebrek, want er zijn mensen overgenomen van de verkopende teler en er zijn veel mensen uit de buurt aangenomen.

Globe Plant is dus klaar om binnenkort de opkweek te doen voor met name sier- en paprikaplanten aan de Bollaarsdijk 13a in Brielle.

“Samen met Thijs van de Westelaken hebben we daar de boel al verkend. Thijs gaat zich ‘in tweeën splitsen’,” grapt Vera tot slot. “Hij gaat daar wonen, maar we kunnen makkelijk over en weer pendelen tussen de twee locaties, de afstand tussen Vierpolders en Brielle is nog geen vijf kilometer.”

Voor meer informatie:
Globe Plant
Tel: +31 (0)181 40 90 90
[email protected]
globeplant.nl