Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nieuwe boring met 'onnodige' vertraging nu toch aanstaande

Extra (bio)telers vragen om aardwarmte in Koekoekspolder

Aan de Hartogsweg in IJsselmuiden wordt volop gewerkt aan het voorbereiden van de nieuwe boorlocatie. Deze locatie is direct aansluitend gelegen naast de huidige ‘mijnbouwlocatie waarmee telers in het glastuinbouwgebied van aardwarmte worden voorzien. Vorig jaar werd nog een productierecord behaald in de Koekoekspolder. In maart dit jaar moeten de voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond, zodat de boortoren in april 2022 kan arriveren.

Volgens projectleider Radboud Vorage, loopt sinds het Ministerie van Economische zaken de benodigde vergunning heeft afgegeven, alles op rolletjes. De ervaren Duitse firma Drilltec zal de uiteindelijke diepe boring van put KKP-GT-03 voor haar rekening nemen. De boring zal ongeveer 6-8 weken duren. Gedurende deze periode zullen er wat extra transportbewegingen zijn en ook enige geluidsbelasting. De boring zal zowel in dag als in nachtdiensten plaatsvinden. 

Recente aanvragen
De tuinbouwbedrijven in het gebied staan te springen om duurzame en betaalbare warmte geleverd te krijgen. De laatste maanden van energiecrisis zijn diverse vragen bij het aardwarmtebedrijf binnengekomen van tuinders die ook op de aardwarmtebron aangesloten willen worden. Het betreft vooral biologische bedrijven die hun teelt willen voorzien van duurzame warmte. In 2022 wordt verder onderzocht hoe deze bedrijven aangesloten kunnen worden.

Vertraging
Vorage vindt het dan ook jammer dat het ministerie zoveel tijd nam om tot de uiteindelijke goedkeuring voor de diepe te komen, temeer omdat in het gebied al 10 jaar zonder noemenswaardige overlast naar de omgeving of het milieu aardwarmte gewonnen wordt. De nieuwe put gaat jaarlijks 5-6 MegaWatt thermische energie leveren en dat kan tot een besparing van 4-5 miljoen kuub aardgas leiden.

Als die capaciteit 1 jaar eerder gereed was geweest hadden de tuinbouwbedrijven daar nu al de vruchten van kunnen plukken. Dat was zowel goed geweest voor het klimaat (minder CO2-uitstoot), als ook voor de bedrijven en werkgelegenheid in het gebied. Desalniettemin is het fijn dat er begonnen kan worden aan het uitbreiden van het gebruik van aardwarmte in de Koekoekspolder, stelt de projectleider. 


Door de toenemende vraag naar duurzame warmte in het tuinbouwgebied Koekoekspolder was het mogelijk om in 2021 een record hoeveelheid aardwarmte af te leveren. Uiteindelijk werd bijna 180.000 GigaJoule (GJ) aan duurzame warmte afgeleverd.

Bron: Greenhouse Geopower

Publicatiedatum: