"Als coöperatie kun je meer zaken gedaan krijgen dan als individuele kweker"

De CEMP Coöperatie moet steeds meer werk verzetten om gewasbeschermingsmiddelen te behouden voor de sector. Wat heeft de CEMP afgelopen jaar bereikt, wat helaas niet? Waarop zet de CEMP nu in? LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen interviewt Peter van ’t Westeinde, Coördinator Effectief Middelen Pakket.

Hoe loopt de CEMP Coöperatie?
„Volgens mij goed, en er zijn steeds meer kwekers lid van de CEMP, ook kwekers die niet zijn aangesloten bij een vakorganisatie. Men ziet in dat gewasbescherming één van de belangrijkste zaken zijn op een bedrijf. Als coöperatie kun je meer zaken gedaan krijgen dan als individuele kweker. Hoe beter je in beeld komt bij een toelatingshouder en de overheid, hoe groter de kans dat er iets gaat gebeuren.”

De twee grootste knelpunten waarmee de CEMP Coöperatie bezig is, zijn de bestrijding van onkruid en van taxuskever. Wat is afgelopen jaar bereikt tegen onkruid?
„De bodemherbicide Oblix is er wel bij gekomen, maar sinds Basta en Finale zijn verdwenen, hebben we helaas nog geen nieuwe afbrandmiddelen erbij. De NVWA zegt dat onkruid geen knelpunt is, omdat er alternatieven beschikbaar zijn. Via de CEMP hebben we een vrijstelling aangevraagd voor Quickdown/Mizuki, maar het Ctgb heeft te weinig capaciteit om dit te behandelen. Het middel zou er al moeten zijn.”

Lees het hele interview hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven