Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BDO zet gevolgen op een rijtje

Coalitieakkoord en de glastuinbouwsector

Het komend kabinet Rutte IV heeft deze week het coalitieakkoord 2021 – 2025 gepubliceerd met daarin een centrale rol voor de glastuinbouwsector. De glastuinbouw wordt genoemd als sector met veel potentie om koploper te zijn in energiezuinige en circulaire productie. Met de plannen laat het komend kabinet zien welke koers zij wil varen en aan welke maatregelen zij denken. Voor de glastuinbouw zijn met name de volgende plannen voor de energiebelasting relevant, constateert BDO.

Afschaffen verlaagd tarief glastuinbouw:
Het verlaagd tarief in de energiebelasting voor glastuinbouwbedrijven wordt per 1 januari 2025 afgeschaft.

Tariefstructuur energiebelasting (gas en elektra):
De tariefstructuur van de energiebelasting wordt minder degressief gemaakt door de tarieven in de hogere verbruiksschijven gas en elektriciteit te verhogen.

Verhoging tarief energiebelasting 1e schijf gas:
Het tarief 1e schijf gas in de energiebelasting wordt in de periode 2023-2028 verhoogd met 5,23 cent/m3.

Beperken inputvrijstelling WKK:
De inputvrijstelling in de energiebelasting voor verbruik van aardgas bij elektriciteitsopwekking wordt voor warmtekrachtkoppeling systemen (WKK’s) per 1 januari 2025 beperkt tot het aardgas dat wordt aangewend voor de productie van elektriciteit dat wordt geleverd aan het net.

Verlagen ODE-tarief 2e en 3e schijf elektriciteit:
Ten opzichte van de tarieven in het basispad van de Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie (ODE), worden de ODE-tarieven van de 2e en 3e schijf elektriciteit per 2023 verlaagd.

Verlaging tarief energiebelasting 1e schijf elektriciteit:
Het tarief 1e schijf elektriciteit in de energiebelasting wordt in de periode 2023-2028 verlaagd met 5,23 cent/kWh. Uitgangspunt is dat samen met de andere maatregelen in de energiebelasting en ODE, het tarief 1e schijf (EB en ODE) niet lager komt te liggen dan het tarief in de 2e schijf (EB en ODE).

Daarnaast wil het toekomstig kabinet het budget voor de Energie- en Milieu-investeringsaftrek verruimen en de koppeling tussen de SDE en ODE loslaten. Om de duurzaamheidsambities te behalen wordt ook een klimaat- en transitiefonds opgericht voor de komende 10 jaar van € 35 miljard. De energielasten zullen door deze maatregelen de komende jaren dus behoorlijk toenemen. Het kabinet wil daarmee stimuleren dat de glastuinbouwsector verduurzaamt. Hierbij kunnen diverse fiscale stimuleringsmaatregelen van toepassing zijn.

Voor meer informatie:
BDO Accountants & Adviseurs B.V.
Tim Zwinkels
Innovatiespecialist fiscaliteit
Adviesgroep Familiebedrijven
070 –338 08 08
tim.zwinkels@bdo.nl    
www.bdo.nl/flowers-food 

Publicatiedatum: