Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vernieuwd handelingskader voor grondverzet met PFAS-houdende grond en bagger

Een paar jaar terug was daar 'opeens' PFAS, de verzamelnaam voor ruim 6000 chemische stoffen. Voor die stoffen werd de norm aangescherpt en dat bracht onder meer grondverzetbedrijven in de problemen, ook in de glastuinbouw.

Inmiddels is het zogenaamde 'handelingskader' met regels over de omgang met onder meer PFAS-houdende grond een aantal keer aangepast. Na de actualisatie van het handelingskader uit juli 2020 werd 90% van de knelpunten bij grondverzet opgelost, zo deelt demissionair staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat met de Tweede Kamer. Wel blijven er bijvoorbeeld bij de waterbouw knelpunten bestaan.

Recent is er een nieuwe versie van het handelingskader gepubliceerd, versie december 2021, voor grond en baggerspecie. In deze versie zijn de uitkomsten van vier onderzoeken meegenomen. In Den Haag wil men enerzijds zoveel mogelijk mogelijkheden bieden voor niet-toepasbare partijen grond en baggerspecie vanwege PFAS-normen, maar tegelijkertijd ook milieu en gezondheid beschermen.

Bekijk versie december 2021 van het handelingskader hier.