"Dit weekend deed ik boodschappen in de PLUS en kocht ik 6 prachtige Fairtrade-poinsettia's. Het uitgangsmateriaal voor deze planten is waarschijnlijk door onze medewerkers in Oeganda geproduceerd, aangezien bijna alle kerststerren bij teeltbedrijven in Oost-Afrika vandaan komen. De meeste komen van Wagagai, aangezien de helft van alle poinsettia's in Europa worden geproduceerd voor Selecta One," zegt Olav Boenders, directeur van Wagagai, in dit bericht op LinkedIn. Wagagai is een van 's werelds grootste vermeerderingsbedrijven in Oeganda en werkt hard aan een Fairtrade-toekomst voor hun medewerkers.


Een van de medewerkers met een poinsettia  

Salarissen in Afrika
"Ik wil geen specifieke supermarkten of ons eigen bedrijf promoten, maar deze keer wil ik een verhaal vertellen en uitleggen waarom ik denk dat je naar de PLUS moet gaan om voor de Kerst Fairtrade-poinsettia's te kopen. Door dit te doen, is de kans heel hoog (50%) dat je direct € 0,05 per plant bijdraagt aan een kerstbonus voor de medewerkers van Wagagai," zegt Boenders.

"Ik zal dit kort toelichten. Het salarisniveau in Afrika is zo laag dat we dat in het Westen niet eens kunnen begrijpen. Bij Wagagai doen we er alles aan om onze medewerkers een fatsoenlijk salaris te betalen. Daardoor zijn we een van de teeltbedrijven met de hoogste salarissen in Oeganda en daar zijn we trots op. Onlangs hebben we als sector een nieuwe CBA getekend met de vakbond en hebben we dit jaar de laagste salarissen verhoogd met 17%. Dat is op zichzelf al een goed iets, maar helemaal nu we ook nog te maken hebben met de huidige coronacrisis. Onze mensen zijn verzekerd van hun baan, inclusief hogere salarissen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden."


De poinsettia's in de supermarkt  

Een nieuw initiatief
"Een van deze extra voordelen is speciaal en uniek. Sinds een aantal jaar hebben we de Fairtrade Cents-bonus. Deze is op basis van een samenwerking tussen Fairtrade International, Fairtrade Nederland (Max Havelaar), Selecta One en Wagagai en bedoeld als systematische oplossing om de salarissen bij Wagagai te verhogen naar een standaard genaamd 'Living wages'."

"Vanaf 2017 hebben we ons gericht op een pilot waarin we € 0,05 extra vragen per Poinsettia-stek die onder het Fairtrade-merk wordt verkocht. Dit geld gaat 100% naar onze medewerkers en wordt uitbetaald als kerstbonus aan de medewerkers met de laagste salarissen. Het is ons doel om op een dag alle poinsettia's te verkopen onder het Fairtrade-merk of met een bonus in centen."

"Het duurt nog even voor we zover zijn, maar in de tussentijd blijven we het wel proberen. Dit jaar konden we bijna 1,5 miljoen poinsettia's verkopen, wat 17% meer is dan vorig jaar. Alhoewel dit nog maar een fractie is van wat we produceren, kunnen we met dit initiatief nu toch bijna € 75.000 als bonus uitkeren aan meer dan 1600 medewerkers."

Invloed op consumenten
"Door Fairtrade-poinsettia's te kopen, draag je dus zeker bij aan een beter inkomen voor de medewerkers in Afrika. Als consument heb je dus invloed. Je kunt ook vragen naar Fairtrade-poinsettia's. Als je supermarkt ze dit jaar niet heeft, vraag hen dan ze volgend jaar wel te verkopen. Hopelijk kunnen we zo beetje bij beetje de volumes met Fairtrade-producten verhogen," zegt Boenders.

"Ik weet dat dit een lang verhaal is over één onderwerp, voor slechts één product in de winkel. Weet dat er achter elk ander product in de winkel een vergelijkbaar verhaal te vinden is. Denk daaraan wanneer je inkopen doet en koop alsjeblieft Fairtrade-poinsettia's deze Kerst," moedigt Boenders de consumenten aan.

Voor meer informatie:
Wagagai
Olav Boenders
olav@wagagai.com
www.wagagai.com