"Weeg landbouwbelang bij aanleg kabels door zee"

Betrek boeren en tuinders direct bij de aanleg van kabels door zee, om frustratie en vertraging in een later stadium te voorkomen. Dat is de boodschap van LTO Nederland in haar zienswijze over het Aanvullend Ontwerp programma Noordzee 2022-2027, onlangs ingediend bij I&W.

Besluitvorming over de aanleg van een park op zee vindt altijd gelijktijdig plaats met besluitvorming over aanlanding van de kabels op land. Deze kabels gaan vaak ook over of onder boerenland. 

Waar die kabels precies aan land komen en welk tracé daarna gevolgd wordt is onderdeel van een (lange) studie- en afwegingsprocedure. LTO Nederland vraagt om betrokkenheid van de landbouw, de grondeigenaren, vanaf het begin van die procedure. Het is een gegeven dat landbouwkundige aspecten onderdeel moeten zijn van die afwegingsprocedure. Maar als dat pas in een later stadium gebeurt, leidt dat tot onnodige frustratie, maar ook tot vertraging van de aanleg van de kabels.

De belangen van de landbouw gaan over de lengte van het tracé (in akkerbouw en grasland), over bodemopbouw en – herstel, plantenziekten (fytosanitair), verziltingsrisico, warmte, straling en over de aanlegmethode. Volgens LTO Nederland is daarom een gedegen onderzoek nodig naar de gevolgen voor de bedrijven van de aanleg van een kabel op de bedrijfsvoering. Door de gevolgen voor de bedrijven tijdig in beeld te brengen kan de keuze van een voorkeursalternatief beter onderbouwd en gemotiveerd worden. Ook kunnen dan de gevolgen op de bedrijfsvoering zoveel mogelijk voorkomen worden en wordt het draagvlak onder de grondeigenaren vergroot.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.