Tholen - Deze week is de veredelingskas van Beekenkamp Plants Ornamentals de Korte Kruisweg in Maasdijk overgestoken van de locatie Deliflor naar het gloednieuwe Research en Development Center van de Beekenkamp Group aan de Oranjepolderweg. Het voegt daar de veredelingsactiviteiten van Beekenkamp Plants Ornamentals samen met de elite-afdelingen, onderzoek en het weefselkweeklab van de Beekenkamp Group. In het nieuwe Research en Development Center vindt het ook een nieuw hoofdkwartier dat qua techniek en hygiëne ‘state of the art’ is.
Marc Driessen met Sirekit Mol, Marketing Manager & Global Head of Product Trade
“Ik ben wel een beetje een dromer”, vertelt Marc Driessen, directeur Beekenkamp Plants Ornamentals, “en na er jaren mee te hebben rondgelopen hebben we binnen het bedrijf besloten de droom uit te voeren. Mijn droom was precies dit Research & Development Center, voor onze gehele Beekenkamp Group. Toen de buren van de overkant van de straat aangaven dat zij wilden stoppen met tuinen op deze plaats, waren we erg blij. Want dit was een kans uit duizenden, die móesten we wel pakken. Een plaats op loopafstand van veel van de huidige locaties van de groep was echt een geschenk. Nu dit er staat ben ik dan ook heel blij en enthousiast.”
De vaste kweektafels in de breeding afdeling
Schoon schoner schoonst
Op 4 februari van dit jaar begon de bouw. “We hebben de wind goed mee gehad want we beginnen nu volgens planning de eerste planten op het bedrijf neer te zetten.”
Schoon beginnen is iets wat ze binnen de groep goed kennen en dat dat doen ze hier ook weer. “We hebben hier nu de kans om in de elite-afdelingen met geheel nieuwe planten te beginnen. Deze planten komen voornamelijk uit weefselkweek om geen ziekten of plagen binnen te brengen.”
De Moleaer nanobubbelinstallaties
Het nieuwbouwproject meet 2.2 hectare en bestaat uit 28 afdelingen kas, verwerkingsruimten, kantine, laboratoria en spreekruimtes. De watertechnische ruimte, zo weet installateur Royal Brinkman, ‘is uitvoerig en zeer divers door de grote variatie in teeltsystemen; van druppelbevloeiing op teelttafels, een bovenberegeningsinstallatie, een hogedruknevelinstallatie tot eb- en vloedinstallaties op betonvloeren en teelttafels.’ Er is een dubbel watersysteem en afvoersysteem aangelegd, water wordt ontsmet met UV en wordt verrijkt met zuurstof door twee Moleaer nanobubbelinstallaties. Er komt geen ketel, de verwarming is aangesloten op de bestaande verwarming van Deliflor.
Technische ruimte, luchtbehandeling
Qua elektra is de kas dan weer aangesloten op het netwerk van Beekenkamp. Men hoopt het geheel in de nabije toekomst aan te kunnen sluiten op het plaatselijke aardwarmtenet. Ook ligt er een plan in de nabije toekomst te investeren in zonnepanelen, die in genoeg stroom moeten voorzien voor de koelcellen.
De kweekcellen in het lab
Interieur kweekcel
Scheiden wat er te scheiden valt
Omdat het ‘zéér belangrijk’ is dat alle plantmateriaal 100% schoon en ziektevrij is, heeft men de veredeling in alle opzichten zoveel mogelijk proberen te scheiden van alle andere denkbare activiteiten. Zo bevindt zich praktisch alle apparatuur dat nodig is voor het functioneren van Fytotrons en koelruimten buiten die ruimtes zelf. Bij eventuele storingen hoeft er dan praktisch nooit in een cel of koeling zelf gewerkt te worden door onderhoudsmonteurs.
Het ‘schone’ lab of ook wel elite-afdeling bestaat uit acht afdelingen en er geldt een zeer streng kleding protocol. Er komt niemand in die er niets te zoeken heeft, en medewerkers moeten zich niet één- maar tweemaal omkleden: een keer bij het binnengaan van de kas, en een tweede keer bij het betreden van de afdeling. Een dubbele hygiënesluis dus. Ook staan alle tafels opzettelijk vast, zodat de planten elkaar niet, ook niet per ongeluk, aan kunnen raken. “Het is een dure manier van werken”, weet Marc, “er zullen relatieve weinig planten rouleren en er komt veel handarbeid bij kijken. Maar het belang van schoon uitgangsmateriaal is dermate belangrijk, dat we alles op alles hebben willen zetten om dat ten alle tijden te kunnen garanderen.”
De ‘vuile’ veredeling, waar nogmaals geen sprake is van kliederen maar waar de proeven, die als het ware in het lab ontstaan, in de praktijk worden getest, bestaat uit 20 afdelingen. Net als de elite-afdeling is deze volledig voorzien van een betonvloer, maar er hangt alleen geen LED (maar HPS, 1000W). Verticale ventilatoren zorgen voor een homogeen klimaat, de gehele faciliteit is voorzien van drie schermen. Het opkweken van de planten gebeurt zowel op eb en vloed tafels als vloeren.
Alle eerste vermeerdering zal gebeuren op deze locatie. Zijn grotere hoeveelheden gewenst, dan zal Beekenkamp dat uitbesteden aan externe partijen. Tegelijkertijd heeft men de beschikking over elite-afdelingen op productielocaties in Ethiopië, in Oeganda en ook nog in Mexico, alwaar men zelf ook vermeerdert.
Nieuwe kantine
Klaar
Het lab richt zich tot slot primair op instandhouding van soorten voor Ornamentals en de chrysanten van Deliflor, maar staat zogezegd ter beschikking aan de gehele Beekenkamp Group, dus ook Beekenkamp Vegetables, waarvoor er hier vermeerdering van aardappelen zal plaatsvinden. “Dankzij ons nieuwe R&D Center hebben we er 250m2 lab bijgekregen. Dat wil zeggen dat we onze onderzoeksfaciliteiten als het ware verdubbeld hebben. Daarbij hebben we veel meer ruimte voor onderzoek, en bij Deliflor is wat ruimte vrijgekomen waar we meer ruimte hebben voor onder andere merkeronderzoek en separaat in een lab voor fytosanitair onderzoek. We hopen kortom even vooruit te kunnen!”
De aparte kantoren voor de verschillende afdelingen
Voor meer informatie:
Beekenkamp Plants
[email protected]
www.beekenkamp.nl