Speciale Sanguisorba komt door samenwerking jaarrond beschikbaar

Marginpar heeft partnerships lopen met verschillende veredelaars.  Onlangs is veredelaar Jan Star erbij gekomen. 

Jan Star van BD FLowers is veredelaar van Sanguisorba. Zijn variëteit Red Dream kweekt hij zelf in Nederland en is daarmee momenteel enkele maanden per jaar beschikbaar. Door de samenwerking met Marginpar, is deze soort binnenkort jaarrond verkrijgbaar vanaf de bloemenvelden in Ethiopië en Kenia. 

Vlak voor Kerst verwacht men de eerste oogst uit de bloemenvelden in Ethiopië aan te voeren op Royal FloraHolland Aalsmeer. Gebost op 10 stelen per bos, met een steellengte van 90cm.

Stroomversnelling
Twee jaar geleden kwam Jan in contact met Marginpar. Een voor hem bekende naam, uit zijn verleden als kwaliteitscontroleur bij een bloemengroothandel. Jan in een bericht op de website van Marginpar. “Marginpar stond toen al bekend om de kwaliteit van haar bloemen.”

Een beetje sceptisch was hij echter wel, in het begin. Het blijft toch je ‘kindje’ wat je afstaat aan een ander bedrijf. En gaat een ander er niet zelf mee verder veredelen? Jan: “Ik ben eerst gaan rondvragen, en van andere aangesloten veredelaars hoorde ik goede verhalen. Bij Marginpar blijven overeenkomsten en afspraken overeind. En dat geeft vertrouwen. Toen heb ik de stap genomen en ben ik met ze gaan praten.”

En daar is men bij Marginpar nog steeds blij om. Na dat eerste gesprek kwam de Sanguisorba in een stroomversnelling bij Marginpar binnen. Het Research & Development team houdt in die twee jaar nauw contact met Jan. Eerst wordt er uitvoerig getest: op welke plek, in welk klimaat, voelt de Sanguisorba zich het beste thuis? Jan: “Ik had gehoopt dat de Sanguisorba het goed zou doen in Afrika, maar het blijft natuurlijk uitproberen.” Al snel zagen beide partijen potentie en is er gestart met aanplanten van meer plantmateriaal. 

Luchtig
Wat maakt een Sanguisorba nu een goede Sanguisorba? Jan: “Kwaliteit is prioriteit nummer één. En dat is ook iets wat Marginpar hoog in het vaandel heeft staan. Verder kijk je naar onderscheidend vermogen, uniformiteit, stevigheid, kleur, houdbaarheid, ziekteresistentie en, i.v.m. vertakkingen, ook de verwerkbaarheid. Je wilt niet dat de takken allemaal in elkaar gaan ‘klitten’. Het bijzondere aan de statige Sanguisorba Red Dream is, naast bovenstaande punten, dat deze soort heel luchtig is, zoals Jan het zelf enthousiast omschrijft. De zijaartjes zoeken de ruimte op en hebben lange stelen."


Sanguisorba Red Dream®, foto: Ron Hoogeveen, CNB Plants

Bijzondere vondsten
Jan begon ooit hobbymatig met Sanguisorba nadat hij het familiebedrijf had verlaten in 2012. "In 2017 was de hobby zo uitgegroeid dat ik volledig voor mezelf ben begonnen. Ik ben altijd op zoek naar iets bijzonders. Als ik in de velden loop om te oogsten, en ik zie iets aparts, dan laat ik mijn mes vallen en ga ik een markeertouwtje halen. Met die bijzondere vondsten kun je verder veredelen.”

En dat heeft effect. De lange stelen van de Sanguisorba Red Dream vielen ook op bij Royal FloraHolland. De Sanguisorba Red Dream is één van de Glazen Tulp Award finalisten voor 2022. 

Voor meer informatie:
Marginpar BV
www.marginpar.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.