Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Interesse Nederlandse telers mag nog groter zijn"

Softwareplatform fors gegroeid in 2021

Met de introductie van het softwareplatform Pylot gaat data gedreven telen een steeds grotere vlucht nemen in de internationale glastuinbouw. Dat is de overtuiging van het onafhankelijke software platform na de eerste twee praktijkjaren.

Inmiddels functioneert het dataplatform wereldwijd in 250 kassen en op 700 hectare teeltoppervlakte, verdeeld over twaalf landen. "De interesse in Nederland groeit, maar de stap naar een dataplatform is voor de Nederlandse telers nog niet zo gebruikelijk in vergelijking met het buitenland."



Veel gegevens over planten, arbeid, energie of oogst worden in de meeste glastuinbouwbedrijven wel geregistreerd. Verrassend vaak gebeurt dit nog steeds in foutgevoelige Excel-overzichten of ontbreekt het telers aan inzicht om de data uit verschillende bronnen aan elkaar te koppelen om daarmee goede analyses te kunnen doen.

Twee jaar terug sprong Kubo in het gat. "Pylot creëert met haar functionaliteiten meer bewustwording onder telers dat data belangrijk is", constateert business manager Marc Rooijakkers van Pylot. "De teler ziet in het platform de gecombineerde gegevens transformeren naar waardevolle bedrijfsinformatie dat meerwaarde creëert. Het is jammer om te ervaren dat de glastuinbouw nog best conservatief kan zijn als het op data aankomt. We merken wel dat de acceptatie toeneemt. Pylot maakt werken met data laagdrempelig en voorziet in het meer data gedreven telen. Je kunt het zien als een opstap naar autonoom telen, want wil je autonoom gaan telen, dan kan dat niet zonder kwantitatieve en kwalitatieve data."

Grote functionaliteiten
Vorig jaar kwam Pylot regelmatig in het nieuws met de introductie van ‘grote’ functionaliteiten, waaronder die voor incidentmanagement, benchmarking en de registratie van het verbruik van gas, water en licht. "Dit jaar heeft het vijftienkoppige team achter Pylot niet stilgezeten," zegt Marc. "Met Unrealised Potential hebben we wederom een intelligente functionaliteit aan het platform toegevoegd dat helpt om teelt strategieën te optimaliseren. We hebben meerdere functionaliteiten doorontwikkeld, vanuit de waardevolle feedback van onze klanten. In de basis kent het systeem een hoge performance en met de laatste ontwikkelingen kun je nog makkelijker plantmetingen en berekeningen toevoegen. Ook de grafieken bieden nu meer detail door extra schalen en de lijnkleuren kunnen naar persoonlijke voorkeur aangepast worden. Hiermee is de gebruiksvriendelijkheid weer verder toegenomen." Binnen het R&D-team zijn specialisten actief op het gebied van onder meer data science en artificial intelligence voor meer nieuwe functies.

Erkenning
Ook in eigen land groeit de erkenning. In de Tech50 van Hillenraad kreeg Pylot, als één van de 5 meest spraakmakende en veelbelovende ondernemingen in Nederland, drie sterren toebedeeld in de categorie ‘Data Science’. Toch zegt Rooijakkers: "In het buitenland zijn telers veel enthousiaster."

In Nederland zou de interesse groter mogen zijn, volgens hem. "Hier spelen telers in de Premier League, hebben ze het idee dat ze het al heel goed doen. Juist in het buitenland staan telers veel meer open voor het verzamelen van data in een platform als Pylot. Zij maken graag en makkelijker de stap van losse mappen en bestanden naar een meer efficiëntere manier van dataverzameling en analyses."

Nieuwe ontwikkelingen in 2022
In 2022 zijn weer nieuwe ontwikkelingen op komst. "Waar we onder meer naar kijken is het omvattende proces voor het maken van een korte termijn oogstvoorspelling. Die prognose is voor telers en hun sales organisaties heel essentieel. In iedere tuinbouworganisatie is het vaak een strijd tussen de verkoop en de operatie. Er zijn telers die het voor 90% goed weten in te schatten, maar het komt ook voor dat die prognose te sterk afwijkt. Verder zijn er in de afgelopen periode veelbelovende en intensieve samenwerkingen opgestart met interessante partners. Samenwerkingen die het platform in 2022 naar een volgend niveau tillen."

Voor meer informatie: 
Pylot
info@pylot.nl 
www.pylot.nl  

 

Publicatiedatum: