Hoger lichtniveau met nieuwe lampen bij Florein Gerbera's

Florein Gerbera’s uit Naaldwijk heeft het lichtniveau in een kas van ruim 1,1 ha flink opgevoerd. De helft van de aanwezige SON-T lampen werd onlangs vervangen door Philips GreenPower LED toplighting force modules van Signify.

Bij een gelijk stroomverbruik als voorheen, ontvangt het gewas nu 270 µmol/m2/s in plaats van 180 µmol/m2/s. “Kwaliteit is ons handelsmerk en het extra licht verhoogt zowel de kwaliteit als de winterproductie”, licht Reinier Zuidgeest, directeur en eigenaar van Florein Gerbera, toe.


Reinier Zuidgeest

Hoge output, laag verbruik
Het bedrijf teelt 38 gerberarassen op een oppervlakte van 3,5 ha, overwegend voor de veeleisende Russische markt. Zuidgeest belicht al sinds 2003. In 2019 was hij een van de eerste gerberatelers die investeerde in hybridebelichting. Toen gebeurde dat op 1 ha. Nu is in een iets grotere afdeling de helft van de SON-T’s vervangen door Philips GreenPower LED toplighting force groeilampen.

“Wat me aanspreekt is de zeer hoge output van 3.600 µmol/s”, zegt Zuidgeest. “Dat is twee keer zoveel als een SON-T, voor hetzelfde stroomverbruik. Bovendien past de module naadloos in het systeem. We hebben het nu een maand in gebruik en het bevalt ons erg goed.”

Volgende stap: full LED
In overleg met de plantspecialisten van Signify koos Zuidgeest voor een rood/blauw spectrum. Hij is voornemens om bij de upgrade van de resterende 1,5 ha teeltoppervlakte over te stappen op full LED.

“Daar zal dan ook wit licht bij moeten zitten”, merkt hij op. “De energie efficiëntie valt dan weliswaar iets lager uit, maar is nog altijd hoger dan hybride belichting. Je hebt wat wit licht nodig om de bloemen te kunnen beoordelen én het is prettiger werken voor de medewerkers.”

Aanbod blijven verbreden
Udo van Slooten, Signify’s Business Leader Horticulture LED solutions, bevestigt dat full LED de toekomst heeft. “In verschillende gewassen wordt daar al op overgeschakeld. Wanneer de energieprijzen hoog blijven, zal er wellicht een versnelling optreden”, verwacht hij. “Ons aanbod in hoogwaardige groeilichtsystemen is breder dan ooit, mede dankzij consequent investeren in onderzoek en productontwikkeling. Dat is ook nodig als je pioniers zoals Zuidgeest goed wilt blijven bedienen.”

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven