Kleine telers lijken buiten de boot te vallen

EU-parlement stemt in met tuinbouwhervormingen

Na bijna drie jaar onderhandelen heeft het Europees Parlement zijn goedkeuring gehecht aan hervormingen van het gemeenschappelijk tuinbouwbeleid van de EU. Deze laatste reeks wijzigingen moet klimaatvriendelijker worden door de biodiversiteit te versterken en door de meest recente klimaatverbintenissen van de Unie na te leven. Een ander doel is om eerlijker te zijn voor kleine tuinbouwbedrijven en jonge telers, met 10% van de rechtstreekse betalingen bestemd voor kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven.

Biologische teler Tijs Boelens uit België, die tot deze categorie behoort, zei echter dat de hervormingen niets voor hem betekenen: "Opnieuw zijn wij het die niets krijgen. We worden weer eens niet gesteund. Deze nieuwe GLB-hervorming is business as usual. Het maakt de groten groter dan voorheen. Met dit GLB geven we geld aan de rijken. Ik weet niet of de mensen in de Europese Unie dit begrijpen. We geven overheidsgeld aan mensen die al veel geld hebben."

Boelens en zijn partners leveren zo'n 60 soorten groenten, maar krijgen slechts € 2.500/jaar aan Europese steun.

Een andere jonge Belgische teler zei dat ze de moeilijkheden betreurt waarmee nieuwe, jongere telers te kampen hebben: "Voor jonge mensen zoals wij is het al heel moeilijk om zich te vestigen. We hebben geen land, we hebben geen bedrijf, we hebben geen gebouwen. We werken met plastic tenten, we bouwen onze eigen schuren met containers. We doen wat we kunnen."

Bron: euronews.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven