IRISS Hydrangea, 4More Technology’s

"Automatische selectie hortensia ontzorgt de kweker"

"Als we hortensia kwekers vragen wat zij het lastigst vinden, komen ze allemaal met het goed segmenteren naar kwaliteitsklasse." We spraken al eerder met Tim van der Elst (Operations Manager) en Wouter Vreugdenhil (Managing Director) over de introductie van de IRISS Hortensia. Nu, een jaar na de eerste introductie, polsen we de heren of de techniek doet wat het beloofd. Wordt het opgepakt, wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen naar de toekomst toe?

Coen Bukman en Tim van der Elst, eerder deze maand op de IFTF 2021. Op de achtergrond is een prototype van de nieuwe machine te zien.

Waarom hortensia's?
Recapitulerend, waarom eigenlijk die focus op hortensia's? "Hortensia's zijn relatief dure bloemen, een goede selectie is daarom extra belangrijk. In de snijhortensia heb je niet jaarrond productie, wat betekent dat vaak steeds weer nieuwe mensen moeten worden ingewerkt. Het segmenteren op bloemgrootte gebeurt vaak manueel, op het oog. Dat is niet alleen giswerk, maar ook niet 'slim', omdat een slimme camera in combinatie met slimme software op meerdere, minder goed of zelfs helemaal niet zichtbare kenmerken kan selecteren. Ons IRISS Hydrangea camerasysteem neemt dit giswerk uit handen."

Groen van groen onderscheiden
Een drietal Nederlandse telers draait inmiddels een jaar met het systeem. Ze zijn er goed over te spreken, de hortensia's worden er gesorteerd op bloemdiameter, bloemgrootte, bloemkleur en steellengte. Toch ging de ontwikkeling van het camerasysteem niet zonder slag of stoot. "Hoewel we ons IRISS Roses-systeem als basis konden gebruiken, was de grootste uitdaging het creëren van een goede manier om de bloemdiameter te meten. Wanneer je een foto neemt van de bovenkant van de bloem, komen ook de bladeren in beeld. De uitdaging was dus om de bladeren niet mee te laten tellen in de metingen. Daar komt nog bij dat hortensiabloemen tijdelijk ook groen kunnen zijn. Hoe zorg je ervoor dat het systeem de groene bloemen onderscheidt van de groene bladeren? Het was misschien niet de gemakkelijkste creatie, maar we zijn erin geslaagd een succesvol systeem te construeren."


Mogelijkheden
De ontwikkeling van het systeem is echter allerminst "af". "Veel telers willen het bestaande systeem combineren met een geautomatiseerde oplossing voor de handling van hortensia's, om op arbeid te besparen. Het prototype van deze machine heeft echter zijn werk goed gedaan, alle telers die er dit seizoen mee gedraaid hebben willen voor volgend seizoen een grotere. Voor komend jaar hopen we ook de grens over te gaan en hem in het buitenland te kunnen introduceren.

Voor meer informatie:
4More Technology
Wouter Vreugdenhil
Tim van der Elst
wouter@4mt.nl 
tvde@4mt.nl 
www.4mt.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven