Israël maakt zich sterk voor indoor kweken van vanille

"Het kweken van vanille is complexer dan het kweken van orchideeën, maar de vraag is groot en winst zit in het vooruitzicht," vertellen Motti Sharon van Argos en Shay Lhermann van Top Greenhouses. Samen zijn zij bezig met trials om te kijken of het inderdaad mogelijk is vanille te kweken. "Er zijn een aantal grote uitdagingen, en wij willen die van A tot Z voor kwekers in kaart brengen." Eén van deze uitdagingen is het verkrijgen van goed uitgangsmateriaal. Weefselkweeklaboratoria zouden hiertoe de oplossing moeten vormen. 


Motti Sharon in een van de vanillekassen in Israël  

Vanille kweken in nieuwe landen
Sharon legt uit dat de vraag naar vanille de laatste jaren is gestegen. "Dat komt vooral doordat de voedingssector steeds meer gedwongen wordt geen chemische vanille meer te gebruiken, maar alleen nog maar echte vanille, waardoor het product duurder is geworden."

Voor de proeven en teet is dan ook veel belangstelling, vanuit o.a. Israël, Vietnam, Papoea-Nieuw-Guinea, de Dominicaanse Republiek en Brazilië worden deze met belangstelling gevolgd."Het verkrijgen van genetisch materiaal is een uitdaging"
Lhermann legt uit dat het op dit moment moeilijk is om aan het genetisch materiaal voor vanille te komen. "Het maakt niet uit of het om weefselkweek of stekken gaat, er speelt ook een algemene fytosanitaire kwestie. Landen zijn bang om ziektes binnen halen, dus is de toegang tot vanillemateriaal over de hele wereld zeer beperkt. Als een nieuw land wil beginnen met het kweken van vanille, is dit dus een grote belemmering."

Het doel van Lhermann en Sharon is o.a. om dit in de nabije toekomst weg te nemen. "We willen weefselkweeklaboratoria opstarten in landen die nieuw zijn in de vanillecultuur, zoals Brazilië. Dan zal er virusvrije weefselkweek beschikbaar zijn in het land van bestemming. Dit zal ook kostenefficiënter zijn, omdat de weefselkweek dan niet meer hoeft te worden verladen."


Laboratorium voor weefselkweek in Zuidoost-Azië

Kwekers helpen succesvol te zijn
"Veel kwekers zien de vraag en de winst rond vanille en willen hun eigen vanille kweken. Toch weten veel van de nieuwkomers niet goed waar ze aan beginnen. Het kweken van vanille is complexer dan het kweken van sierorchideeën en wij hebben de expertise om hen te helpen. Daarom leveren wij de kwekers niet alleen de kas en de technologie, maar ook de nodige kennis en bijstand."

Voor meer informatie:
Argos (Agri Projects) Ltd.
Motti Sharon
argos.motti@gmail.com
www.argosinvest.net

Top Greenhouses
Shay Lhermann
shay@top.pro
www.top.pro

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven