Minder ziekteverzuim door meer planten op kantoor

Een groene plant op je bureau is gezond, toch? Het zou wonderen doen voor het binnenklimaat en de werklust: planten zorgen voor vocht in de lucht, reinigen lucht en creëren een omgeving waar de mens zich prettig voelt en beter kan presteren. Maar is dat wel zo? Een Kennis-op-Maat-project helpt bij de beantwoording ervan.

Wageningen Environmental Research onderzocht het samen met Fytagoras via het project ‘Planten voor een prima binnenklimaat’. In dit onderzoek zijn er op drie bedrijven twee vergelijkbare werkruimtes geselecteerd. De ene ruimte is voorzien van planten, de andere niet. In beide ruimtes zijn sensoren geplaatst om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen meten.

Senior onderzoeker Sjerp de Vries is nauw betrokken bij het onderzoek. “De medewerkers die in deze twee ruimtes werkten, gaven zowel voor als na het plaatsen van de planten hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid. Er zijn ook concentratietesten afgenomen en we hebben het cortisolgehalte (een stresshormoon) in het haar van een aantal deelnemers bepaald, maar voor deze testen hebben we in de studie geen effect gevonden.”

Uit dit onderzoek blijkt wel dat medewerkers een werkruimte met planten aantrekkelijker vinden dan een ruimte zonder planten. Planten zorgen voor hogere luchtvochtigheid, dragen bij aan een positievere gemoedstoestand, leiden tot meer tevredenheid onder medewerkers over het eigen functioneren en tot minder ziekmeldingen.

Klik hier voor een uitgebreide bespreking van het onderzoek


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven