Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Noord: "Laat boeren en tuinders zelf (groen) gas opwekken"

Nederland verkeert momenteel in een gascrisis, iedereen ervaart de gevolgen en afhankelijkheid van buitenlandse gasproductie. De torenhoge gasprijzen zorgen voor steeds meer problemen bij zowel (boeren)bedrijven als bij consumenten. Boeren en tuinders hebben hier creatieve oplossingen voor, weet belangenbehartiger LTO Noord. Zij kunnen namelijk groen gas produceren vanuit mest. Naast dat hiermee huizen kunnen worden verwarmd, wordt er ook uitstoot van stikstof en CO2 mee verminderd. LTO Noord roept overheden op boeren en tuinders hierin de ruimte te geven. Ook in de glastuinbouw zijn er ondernemers die deze of vergelijkbare technieken bekijken.

"Met de productie van groen gas slaan we drie vliegen in één klap. Door zelf groen gas te produceren zijn we als Nederland minder afhankelijk van andere landen. In plaats van gas uit fossiele brandstof te winnen, leveren boeren bovendien groen gas gemaakt van mest. Het gewonnen gas is daarnaast een duurzaam alternatief om bijvoorbeeld gebouwen mee te verwarmen. En met de productie van groen gas wordt emissie van stikstof en CO2 verminderd. Het is dus een win-win-win", aldus LTO Noord-bestuurder Nico Verduin.

Mestvergisting
Het proces om van mest groen gas te maken wordt ook wel ‘mestvergisting’ genoemd. Bij mestvergisting wordt de mest door verwarming omgezet in gas. Op dit moment is het aantal boeren en tuinders dat groen gas uit mest haalt nog vrij beperkt. Het gaat hierbij om enkele tientallen boeren in Nederland. Toch kunnen er grote stappen gemaakt worden als de overheid een helpende hand toereikt. Installaties om groen gas te produceren zijn kostbaar en het is daarom belangrijk dat de overheid hier in investeert. "We willen als land ook minder afhankelijk worden van gas uit het buitenland. Dan is dit een goede en duurzame oplossing om als overheid in te investeren", aldus Nico Verduin.

Veel hobbels
Jaap Jan Ras heeft een gemengd bedrijf in Den Bommel en produceert al een aantal jaren groen gas. De energiewereld was voor hem volledig nieuw. "Ik ben altijd gewoon boer geweest. Het produceren en leveren van gas is een hele andere wereld. Dit heb ik allemaal zelf moeten ontdekken en dat was best pittig. Ik denk dat meer boeren en tuinders dit zouden doen, als de overheid hier meer begeleiding in zou bieden", aldus Jaap Jan Ras.

Ook geeft hij aan dat de eerste jaren niet rendabel voor hem waren. De kosten van de installatie waren een flinke hobbel. "Het zou mooi zijn als meer boeren en tuinders groen gas zouden produceren. Tegelijkertijd zijn de kosten van de installatie erg hoog en de milieuvoordelen in de regelgeving zijn erg mager, terwijl er CO2 wordt bespaard én methaan wordt afgevangen. Als de overheid meer zou investeren, denk ik dat meer boeren en tuinders groen gas zouden produceren."

Groene energie
Boeren en tuinders in Nederland doen volgens LTO Noord 'massaal' mee aan het opwekken van groene energie. Bijna de helft van de boeren en tuinders wekt duurzame energie op. Dit was tien jaar geleden nog 10%. Daarnaast nemen 95% van de boeren en tuinders maatregelen om energie te besparen.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: