Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resistentie voorkomen met hulp van Oroganic

Tholen - Met biologie komen chrysantenkwekers, over het algemeen de eerste 8 of 9 maanden goed door. Net in die laatste paar maanden, in de winter, grijpt men dan vaak toch de spuit. Er is dan minder klimaat, de biologie is minder actief en daarom doen ze vaak ‘een rondje chemie’. Maar omdat wet- en regelgeving steeds strenger worden en het middelenpakket steeds krapper, wordt de uitdaging steeds groter.

André van Paassen en Martien Mellisant

Oroganic, een natuurlijk gewasbeschermingsmiddel op basis van sinaasappelolie, biedt uitkomst. Het middel heeft sinds anderhalf jaar een toelating voor binnenteelten en sindsdien wordt het in verschillende gewassen toegepast. Het betreft een contactmiddel met een brede werking, maar is geen ‘killer’ of ‘brandblusser’; een jonge trips of luis wordt effectief om zeep geholpen, maar zitten volwassen exemplaren over de hele plant, dan kom je er niet meer bij en ben je te laat. Het dient te worden meegespoten met de watergift en/of een eventueel ander middel, zoals (het in de chrysanten veel gebruikte) Vertimec. Het trekt het middel door het waslaagje op het blad de plant in, terwijl het tevens van een druppel een film maakt, legt Martien Mellisant, sales manager bij producent Oro Agri, uit.

Een schoon begin is het halve werk
Schoon beginnen is alles, weet André van Paassen, een van de kwekers van Arcadia en de manager op het bedrijf in De Kwakel. Hij teelt een breed spectrum pluischrysanten in twee naast elkaar gelegen blokken van elk vier hectare. Dat geeft hem bij uitstek de mogelijkheid zelf te experimenteren, in gewasbescherming maar ook op alle andere denkbare teeltaspecten, omdat hij altijd een mooie referentie heeft. Zo startte hij dan ook met Oroganic, dat hij in de herfst van 2019 voor het eerst met de Vertimec meespoot.

Met bio zijn schitterende resultaten geboekt, weet André. Met name trips worden uitstekend getackeld met montdorensis, ‘soldaatjes’ die de trips als een ‘leger’ belagen. Neemt de tripsdruk toe, dan moet je meer soldaatjes verblazen. "Dat is echt een mooi voorbeeld van hoe het schoner kan: kwamen we vroeger als chrysantenkwekers bij elkaar, dan ging het 50% van de tijd over trips. Dat is nu simpelweg geen thema meer.”

Anders is dat met bijvoorbeeld spint, dat vaak in de winter de kop op steekt. "Er zijn kwekers die biologisch de winter doorgaan, maar de effectiviteit is dan minder. Doe je dan toch een rondje chemisch, dan moet je waakzaam blijven op spint. We denken echter dat de combinatie Vertimec-Oroganic het mogelijk maakt om verder geen andere spintmiddelen te gebruiken. Vooralsnog gaat dat goed."

Resistentiebreker
Aan de nuances voorbijgaand is hetzelfde te zeggen voor bladluis en wantsen. Het middelpakket wordt steeds krapper, zozeer zelfs dat voor bladluis in combinatie met biologie feitelijk nog maar één middel (Teppeki) beschikbaar is. “Je ziet echter dat de effectiviteit afneemt, omdat dat nu eenmaal voor alle middelen geldt die eindeloos gebruikt worden. Oroganic kun je daarom ook zien als een resistentiebreker”, vertelt Martien. “Door deze middelen te mengen voorkom je resistentie en verbreedt je de werking van de bespuiting.”

In een van de twee tuinen heeft André nu het hele jaar fors minder chemie gebruikt. “In de chrysanten zijn we gewend om af en toe toch even naar de spuit te grijpen. Dat is een soort verzekering, even alles grondig opruimen, dat geeft een goed gevoel. In het begin heb je een klein plantje en kun je overal goed bij, staat er een vol gewas en de plaagdruk neemt toe, dan ben je te laat. Oroganic is goed te combineren met de biologische bestrijders, en waar die tekort schieten en een rondje chemie toch noodzakelijk is, kun je het met aanzienlijk minder middel af.”

Voor meer informatie:
Oro Agri
Martien Mellisant
info-eu@oroagri.com
www.oroagri.eu

Arcadia Chrysanten
André van Paassen
www.arcadiachrysanten.nl