Héloïse Morel, Morel Diffusion:

"We richten ons op hittebestendige rassen"

"In de zomer krijgen onze cyclamen, gekweekt in Fréjus, Frankrijk, regelmatig te maken met temperaturen van rond de 40℃. Daardoor hebben ze vanaf het jonge plantstadium te kampen met overmatige warmte. Bij de selectie van onze variëteiten is hittebestendigheid dan ook een van onze belangrijkste prioriteiten." Dat vertelt Héloïse Morel, projectmedewerker onderzoek en communicatie van de Franse cyclamenveredelaar Morel Diffusion. Komend seizoen zal het bedrijf maar liefst 13 nieuwe rassen presenteren, welke as we speak te bewonderen zijn inde kas in 's-Gravendeel.


Héloïse Morel 

Het belang van warmteresistentie
Volgens Morel is hittebestendigheid een van de belangrijkste kenmerken van de series van Morel Diffusion. "Wij staan bekend om de hittebestendigheid van onze cyclamen. Wij maken er een prioriteit van om rassen te selecteren die van nature hittebestendig zijn uit onze veredelingsproeven in Fréjus, Frankrijk. Op deze locatie is het normaal dat de temperatuur midden in de zomer rond de 40℃ ligt en als de bloemen hier goed presteren, weten we dat ze een sterke prestatie hebben en tegen de hitte kunnen."


Test van de BUITENgewone variëteiten in Fréjus

Geen maatregelen in de tuinbouw
"Wat veredeling en kweek betreft, is het een goed jaar geweest," zegt Morel. Het Franse bedrijf heeft geluk gehad, want niemand werd ernstig ziek en de beperkingen bleven beheersbaar. "Uiteindelijk hoefden maar heel weinig mensen thuis te blijven. Tijdens de tweede lockdown waren er geen tuinbouwmaatregelen in Frankrijk, dus konden we al ons personeel behouden. Terwijl ons team compleet was, hebben we alle maatregelen genomen om onze medewerkers veilig te houden. We hebben sociale afstand ingevoerd, iedereen draagt maskers en we hebben plastic schermen tussen de werknemers op kantoor geplaatst. Vanuit commercieel oogpunt hebben we gedurende dit alles slechts een paar vertragingen in de levering ondervonden."

Overstappen naar online
Door de pandemie heeft het bedrijf zich ook meer online moeten oriënteren. "We zijn gewend om naar evenementen te gaan, zoals IPM of de Flower Trials in Japan, maar we doen al onze vergaderingen nu online. Het is goed dat we op deze manier contact kunnen houden met onze klanten, maar het is geen geschikte vervanging voor direct contact." Toch maakt Morel Diffusion er het beste van en heeft het zijn eerste webinars voor kwekers georganiseerd. "We waren blij dat er zoveel deelnemers waren voor onze webinars. Ze waren beschikbaar in vijf talen en hadden een groot aantal deelnemers voor elk webinar. We konden enkele belangrijke onderwerpen bespreken, zoals vochtigheid in cyclamen, en ons team was in staat om contact te leggen met onze klanten."


Bisous mix

Nieuwe variëteiten op komst
Volgens Morel zijn er 13 nieuwe introducties om naar uit te kijken voor het seizoen 2021-2022. "De Indiaka-mix is bijvoorbeeld een van onze spannende nieuwe introducties. Deze mix is vooral interessant vanwege zijn uitzonderlijke eigenschappen op het gebied van homogeniteit in bloei en resistentie buitenshuis. Op dit moment zijn wij de enigen die dit soort rassen in Europa aanbieden." Daarnaast vertegenwoordigen de Halios Bright Red 2012 en de mini-cyclamen Bisous mix waar de markt om vraagt. "Rood is altijd een zeer belangrijke kleur en wij zijn de enigen op de markt die zoveel verschillende roodtinten in maxi-cyclamen aanbieden; er is meer vraag naar mini-cyclamen, vooral in de noordelijke landen."


Absolu de Morel

Er komt nog een nieuwe variëteit uit, die uniek is in Europa. "Onze Absolu de Morel is een mini Victoria-cyclaam, die een speciale vorm en unieke kleuring heeft en de eerste Victoria is die geurt. We deden pre-commerciële tests bij een kweker in Frankrijk die in samenwerking met een grote tuincentrumketen een speciale operatie rond geparfumeerde cyclamen uitvoert. Tot nu toe zijn er al positieve reacties geweest over de regelmaat en de geur."

Kom naar de kweekproeven
Om de nieuwe variëteiten van Morel Diffusion te kunnen zien, nodigen zij u uit om hun kweek- en veredelingsproeven bij te wonen. De kweekproeven zijn in 's-Gravendeel, Nederland, op 26-29 oktober en 2-5 november 2021. De veredelingsproeven worden gehouden in Fréjus, Frankrijk, op 8-12 november en 15-19 november 2021. Klik hier om in te schrijven.

Voor meer informatie:
S.A.S. MOREL Diffusion
www.cyclamen.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven