Chrysantenbed egaler dankzij homogenere vochtverdeling in de bodem

Tholen - Transformer is een bodemverbeteraar die het vocht in de bodem homogeen verdeelt. Daardoor is ‘nat minder nat en droog minder droog’, wat misschien cryptisch klinkt, maar precies de crux van het verhaal is. “In substraat kun je goed sturen op vocht, maar in de vollegrond is dat lastig. Omdat Transformer het vocht in de bodem horizontaal en verticaal homogeen verdeelt, kan een egalere teelt worden gerealiseerd.”


Marthijn Middelburg en Martien Melissant buigen zich over een bodemmonster.

Dat vertelt Martien Melissant van Oro Agri, een bedrijf dat men buiten de tuinbouw vooral kent van Oroganic, een gewasbeschermings-middel op basis van sinaasappelolie. Transformer is echter een soilconditioner, en is een vloeistof die een teler bij de start van zijn teelt gedoseerd met de spuitboom over de bodem verspreidt. Er is later niets van terug te vinden en het resulteert ook niet één op één in grotere bloemen of zwaardere vruchten, maar garandeert een betere doorworteling, verhoogt de effectiviteit van insecticiden en fungiciden en zorgt voor efficiënter watergebruik.

Gelijkmatige start, gelijkmatige groei
Dat ziet ook Marthijn Middelburg van Leen Middelburg Chrysanten uit Kwintsheul. “In de chrysant staat of valt alles met een goede start”, aldus Marthijn. “Met regelmaat meten we de vochtbalans in de bodem. Na toediening van Transformer is deze veel constanter. Je gaat er niet direct een gewichtsklasse mee omhoog, maar het resulteert inderdaad in een egaler, homogeen bed die je in een keer helemaal leeg kunt oogsten. Je hebt een gelijkmatigere start en het groeit gelijkmatiger weg.”

Dankzij een betere (horizontale en verticale) vochtverdeling komt ook de bij de start meegegeven fungicide beter tot zijn recht. Een betere vochtbalans zou bovendien de druk van aaltjes binnen de perken houden, omdat aaltjes sterk opzetten bij teveel vocht. “Het pást gewoon in de chrysant”, ziet Martien, “juist omdat die bodem zo’n cruciale rol speelt. Het is een intensieve teelt, met meerdere teeltrondes per jaar. Na beregenen wordt de bovengrond al snel te droog, terwijl iets dieper in de bodem het klimaat rond de wortels vaak te nat blijft. Transformer geeft de kweker wat dat betreft een stuur in handen, en vooral ook nu de winter voor de deur staat. Je hebt dan minder klimaat en daarom luistert de watergift extra nauw. Het wordt al snel te nat en dan kunnen schimmels extra de kop op steken.”

Sinaasappelolie
Oro Agri is o.a. producent van een insecticide op basis van sinaasappelolie, Oroganic, dat in Zuid-Europa, waar het bekend is onder de naam PREV AM, een breed etiket geniet (in o.a. Nederland wordt gewerkt aan een toelating voor buitenteelten). Sinds anderhalf jaar heeft dit middel een toelating voor gebruik in binnenteelten, en het is dankzij deze toelating dat het bedrijf de laatste tijd in de tuinbouw snel aan naamsbekendheid heeft gewonnen. “Heb je eenmaal een toelating, dan kom je op de plank bij de toeleverancier. Daar profiteren wij nu van. “Maar,” lacht Martien, “daarover een volgende keer meer.”

 

Voor meer informatie:
Oro Agri
info-eu@oroagri.com 
www.oroagri.eu

Leen Middelburg Chrysanten
martijn.middelburg@leen-middelburg.nlwww.zentoo.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven